Menu

Hoe lang duurt de genezing van je tattoo?

Met je nieuwe tattoo mag je niet echt veel. Sterker nog….dat mag-niet-lijstje is best lang. Je mag niet te lang douchen, niet in bad, niet zwemmen, niet in de sauna, niet in de zon…tótdat je tattoo genezen is. Nu wil je natuurlijk heel graag weten, wanneer dat precies is. Hoe lang duurt de genezing van je tattoo? Waarom mag je eigenlijk niet zoveel? Ontdek wat en vooral wáárom het flink mis kan gaan in de genezingsfase.

Heel kort door de bocht duurt het genezingsproces van je tattoo ongeveer twee tot drie weken. Maar er komt wel wat meer bij kijken.

Na hoelang is je tattoo ècht genezen?
Hoe werkt het genezen van je tattoo…wat kan je verwachten?
> 1e fase van het genezingsproces – Bloed en korstvorming
> 2e fase van het genezingsproces – Jeuk en velletjes
> 3e fase van het genezingsproces – Witte gloed

Hoe lang duurt het voordat je tattoo is genezen?

Ga maar uit van twee tot drie weken voordat je weer lekker kunt badderen of een duik kunt nemen in het zwembad met je nieuwe tattoo.
Let op! Dat betekent niet dat je tatoeage al helemaal genezen is.
Dát duurt ietsje langer.

Voordat álle huidlagen netjes geheeld zijn, ben je zeker drie tot víer maanden verder.

Maar….dan moet alles wel op rolletjes lopen. En dat is niet altijd het geval. Het kan behóórlijk misgaan tijdens het genezingsproces. Het gevaar van een ontsteking, zwelling, uitdroging of zelfs verstikking van je tattoo ligt écht op de loer.

Voorbeeld van een ontstoken tattoo

Voorbeeld van een ontstoken tattoo

Geen paniek! De genezing van je tattoo gaat meestal goed en problemen zijn echt eenvoudig te voorkomen door je tattoo goed te verzorgen en vooral de nazorginstructies van je tatoeëerder op te volgen.

Hoe gaat de genezing van je tattoo in z’n werk?

We gaan eerst even terug naar het begin. Je tattoo is in feite een flinke schaafwond die moet helen. Net als bij een normale wond, verloopt de genezing van je tattoo volgens een vast patroon.

Alleen er is nu wel een héél groot verschil. Er zit nu letterlijk én figuurlijk een bloedmooie tattoo in!

Voorbeeld nieuwe tattoo. Neo traditional | Watervast
Nieuwe tattoos moeten verzorgd worden | Artist/studio: Watervast

En dát wil je graag zo houden. Je kunt het helingsproces niet alleen een handje helpen door je tattoo goed te verzorgen, maar ook door bepaalde dingen te laten, die je tattoo behoorlijk kunnen verzieken.

Wat kun je allemaal verwachten in die eerste weken na het tatoeëren? Hoe reageert het lichaam op je verse tattoo?

Het genezingsproces is grofweg in drie fasen in te delen.

 • 1e fase van het genezingsproces – Bloed en korstvorming
 • 2e fase van het genezingsproces – Jeuk en velletjes
 • 3e fase van het genezingsproces – Witte gloed

1e fase van het genezingsproces – Bloed en korstvorming

De eerste fase van genezing van je tatoeage begint al zodra je artiest klaar is met tatoeëren. Dat is de reactiefase en die duurt ongeveer vijf tot zeven dagen. Je lichaam zet meteen álles in werking om je te beschermen tegen bloedverlies en infecties.

Ja, en niet te vergeten, je te beschermen tegen de nieuwe indringer….de tattoo inkt!

Voorbeeld hoe de inkt in de huid in gaat.
Voorbeeld hoe de inkt in de huid in gaat.

De eerste dagen is je lichaam vooral bezig om het bloeden te stoppen. Dat is het stollingsproces. Met het stollen wordt ook meteen een korstlaag gevormd. Die eerste korstlaag is noodzakelijk om je tattoo te beschermen tegen infecties en om je tattoo rustig te laten helen.

Let op! Te veel korst is niet fijn. Dat vertraagt de hersteltijd van je tattoo juist weer. Dikke korsten kunnen uitdrogen of scheuren en daarmee behoorlijke schade aanrichten aan je tattoo.

Voorbeeld tattoo met heftige korstvorming
Heftige korstvorming

Blijf van je korsten af! Probeer ze er niet af te halen, daarmee kun je je tattoo beschadigen en het genezingsproces vertragen.
Wees ook extra voorzichtig bij het drogen na het schoonmaken. Zorg dat je je tattoo echt heel voorzichtig droogdept.

Hoe voorkom je te veel korstvorming?

Heel simpel. Door de overtollige inkt, bloed en wondvocht zoveel mogelijk van je tattoo af te wassen met water én zeep. Met name het plasma zorgt voor korst.

Als je je tattoo twee tot drie keer per dag schoonmaakt en steeds het wondvocht of de overtollige inkt wegwast, beperk je de korstvorming enorm.

Vooral die állereerste keer is het schoonmaken van je tattoo enorm belangrijk. Als je net de folie eraf hebt gehaald. Daar kan namelijk behoorlijk wat wondvocht, bloed en overtollig inkt onder zitten.

Lees ook hoe je je tattoo het beste kunt schoonmaken.

Voorbeeld lichte korstvorming
Lichte korstvorming

Dat schoonmaken is niet alleen om korstvorming te voorkomen. Tuurlijk niet. In de zepen die speciaal voor tattoos ontwikkeld zijn, zitten ook ingrediënten die jouw tattoo helpen om sneller te helen.

Zodra die eerste korstlaag is gevormd, gaat je immuunsysteem aan de slag. Er gaat meer bloed naar je tattoo om het te voorzien van zuurstof en de juiste voedingsstoffen. De witte bloedcellen zullen met man en macht proberen om de inkt op te ruimen. Dat lukt ze natuurlijk niet, want anders zou je niet eens aan je tattoo beginnen.

De inkt wordt door het lichaam in bolletjes ingekapseld en die blijven in de lederhuid zitten. Dat is een van de redenen waarom je gevraagd wordt om het wat rustiger aan te doen de eerste dagen. Dan geef je je lichaam meer rust om je tattoo te laten ‘zetten’.

Wij hebben het zelf gehad dat we te snel en te fanatiek zijn gaan sporten. Waardoor de tattoo op de bewegende delen, de schouders in dit geval, toch iets minder mooi geheeld is.

Lees ook Na hoe lang mag je sporten met je tattoo?

TIP: Als je tattoo afgedekt wordt met een speciale tattoo folie gaat het verhaal over de korstvorming niet op. Dan komen er namelijk geen korstjes op je tattoo zolang de folie erop zit. Door je tattoo af te plakken met de tattoo folie ontstaat er een vochtig wondklimaat. Hierin verloopt het genezingsproces sneller omdat alle cellen, die aan het werk zijn om jouw tattoo te laten helen, dan lekker kunnen blijven bewegen.

Meer in Zelfklevende tattoo folie op je nieuwe tattoo. Hoe werkt het?

Laat je tattoo niet uitdrogen

In deze fase is het belangrijk dat je je tattoo absoluut niet laat uitdrogen. Je tattoo heeft net als een normale wond, vocht nodig om te genezen. Als je tattoo te droog wordt, geneest het minder snel. Een te vochtige wond is weer niet goed, want dan verhoog je het infectiegevaar.

Smeer je tattoo regelmatig in met de crème of zalf die je speciaal voor het genezen van je tattoo hebt gekocht. Let erop dat je niet te dik smeert, want dan kan je tattoo niet genoeg ademen.

Voorbeeld van te dik smeren
Dit is echt te veel crème

Heb je per ongeluk te dik gesmeerd? Dan haal je de creme er gewoon voorzichtig vanaf met een schone doek. Het is nog beter als je je tattoo helemaal schoonmaakt en een nieuwe poging waagt om dun te smeren.

Lees ook Hoe vaak en hoe lang moet je je nieuwe tattoo met een nazorg crème insmeren?

Tattoo opgezet en rood

Je zult merken dat je tattoo wat gaat opzwellen en rood wordt. Misschien de eerste dagen zelfs wat warmer aanvoelt. Dat is allemaal normaal. In welke mate dat gebeurt, hangt af van je gezondheid, de grootte en de plek van je tattoo èn niet te vergeten de werkwijze van je artiest. De ene artiest werkt nu eenmaal iets ruwer dan de andere.

Is je tattoo na een week nog steeds heel warm en rood? En is het juist erger geworden in plaats van minder? Neem dan contact op met je huisarts om te checken of je geen infectie hebt.

Voorbeeld van een te rode en dikke tattoo.
Dit is duidelijk te rood en te dik.

Gevoelig en moe

De eerste dagen zal je tattoo nog gevoelig zijn. Waar dat gevoel mee te vergelijken is? Een beetje vergelijkbaar met het gevoel wanneer je je verbrand hebt. Zeker als het een wat groter stuk is. Je zult je waarschijnlijk ook vermoeider voelen. Als je een lange tattoo sessie hebt gehad, kan het zelfs lijken alsof je wat grieperig wordt.

Lijkt? Ja, je lichaam is gewoon aan het herstellen van het tatoeëren.

Kijk er ook niet van op als je blauwe plekken krijgt rond je tattoo. Vooral als je artiest op sommige plekken iets ruwer heeft gewerkt. Verwar deze plekken niet met een blowout.

In deze fase zal slapen wat ongemakkelijk zijn.

Lees ook Handige tips om te slapen met je nieuwe tattoo

2e fase van het genezingsproces – Jeuk en velletjes

Na een dag of vijf is het lichaam klaar om de huid te repareren en gaat het nieuwe huidcellen aanmaken. Dit is de regeneratie fase. Je tattoo ziet er niet meer zo shiny uit als in het begin, maar dat komt echt goed.

Je huid gaat nu herstellen en zich ontdoen van de dode huidcellen, of beter gezegd: je tattoo gaat vervellen. In welke mate je vervelt verschilt uiteraard per persoon en hangt al helemaal af van wat voor soort tattoo je hebt laten zetten. Maar een ding is zeker: je tattoo vervelt en zal droog aanvoelen.

Voorbeeld droge tattoo die gaat vervellen
Droge tattoo die gaat vervellen

Net als bij je korsten, moet je ook van je velletjes afblijven. Door er aan te pulken loop je het risico dat je je tattoo beschadigt en vertraag je de genezing van je tattoo.

TIP: Als je je tattoo regelmatig wast, verwijder je ook al aardig wat velletjes. Laat de tattoo zeep goed schuimen in je hand en was heel voorzichtig je tattoo met cirkelvormige bewegingen.

Trotseer die vervelende jeuk!
Met het repareren en vervellen van de huid worden ook de jeukzenuwen geactiveerd. Bij de een wat meer dan bij de ander.
Probeer echt niet aan je tattoo te krabben, zeker niet met je ‘vieze’ nagels. Je tattoo is enorm kwetsbaar en voor je het weet, beschadig je ‘m.

Wij hebben zelf niet of nauwelijks last van jeuk. Je moet gewoon zorgen dat je je tattoo absoluut niet laat uitdrogen en dat je je tattoo regelmatig was.

In zowel de crème, als in de zeep, die we gebruiken van TattooMed, zitten ingrediënten die de jeuk helpen verminderen.

Check tattoo nazorg als je meer wilt weten van de tattoo verzorging van TattooMed.

Deze fase, het vervellen en de jeuk, duurt ongeveer een week.

Het is niet de leukste fase, want als je tattoo flink vervelt ziet hij er niet altijd even aantrekkelijk uit.

Nieuwe tattoo die licht aan het vervellen is
Nieuwe tattoo die licht aan het vervellen is

3e fase van het genezingsproces – Witte gloed

Het einde van het helingsproces is in zicht! De meeste vellen en korsten zullen er inmiddels af zijn. En anders vallen ze er in deze week zeker wel vanaf.

Blijf je tattoo verzorgen in deze fase. Zeker als je tattoo droog aanvoelt.

In deze fase raken sommige mensen in paniek omdat de tattoo die onder de velletjes tevoorschijn komt, er nog niet zo mooi en fris uitziet als ze verwacht hadden. Het kan gebeuren dat er een soort witte gloed over de tattoo zit.

Witte gloed over de tattoo
Flinke witte gloed over de tattoo

Je tattoo is nog steeds aan genezen. Er zit dan nog een laagje oude (dode) huid op, die nog vernieuwd moet worden. Dat komt vanzelf goed als je nieuwe huid tevoorschijn komt. Het duurt zo’n drie, vier maanden voordat je tattoo helemaal geheeld is en de plek in je huid heeft gevonden.

Ook al ziet je tattoo er nog niet helemaal zo helder uit als je verwacht, je kunt wel al controleren of je tattoo bijgewerkt moet worden. Of dat je een blowout hebt. Dan kun je alvast een nieuwe afspraak maken met je artiest om je tattoo eventueel bij te werken.

Geduld

Heb geduld en geef je tattoo de tijd om te genezen. Bij de een zal het wat sneller gaan dan bij de ander. Je lichaam doet er alles aan om je huid en je tattoo zo snel en mooi mogelijk te laten helen.

Misschien vind je deze blogs ook handig om te lezen:

Voorbeeld verse en mooi genezen tattoo | JM Tattoo Alkmaar

Verse en mooi genezen tattoo | JM Tattoo Alkmaar

Genezingsproces van je tattoo in het kort

 • Het genezingsproces verloopt volgens een vast patroon.
 • 1e fase van het genezingsproces – Bloed en korstvorming
  2e fase van het genezingsproces – Jeuk en velletjes
  3e fase van het genezingsproces – Witte gloed
 • Het infectiegevaar is voorbij na ongeveer twee tot drie weken. Dan is de bovenste huidlaag ‘genezen’.
 • Voordat álle huidlagen netjes geheeld zijn, ben je zeker drie tot víer maanden verder.
 • Je helpt het genezingsproces enorm door je tattoo regelmatig schoon te maken en vooral niet te laten uitdrogen.

 Af en toe een update of een leuke aanbieding ontvangen? 

Share32
Email
WhatsApp