Menu

Mag je sporten met je nieuwe tattoo? Handige tips

Net een nieuwe tattoo? Dan weet je waarschijnlijk wel dat je de eerste dagen voorzichtig moet zijn en vooral geen zware inspanning moet leveren. Hoe zit dat nu precies…mag je eigenlijk sporten met een nieuwe tattoo? Voor echte sportfanaten is het bijna onhoudbaar om niet te sporten. Check hier waar je vooral op moet letten als je toch gaat sporten.

Na hoe lang mag je sporten met je nieuwe tattoo?

Hoe moet je wachten voordat je kan sporten na het zetten van je tattoo? Dat hangt af van een aantal factoren:

Voor alle tattoos geldt, dat je de inkt wel even de tijd moet geven om zich te settelen in je huid. Zodra de inkt in je huid wordt geprikt, probeert je lichaam de inkt eigenlijk meteen te lozen. Tevergeefs natuurlijk.

Uit bescherming kapselt het lichaam de inkt in en worden het allemaal kleine bolletjes tattoo inkt in je huid.

Je moet niet alleen de inkt de tijd geven, maar ook je lijf zelf. Soms kan het zetten van een tattoo best een aanslag op je lichaam zijn. Dan moet je het gewoon een beetje rustig aan doen, om je lichaam de kans te geven om je tattoo goed te laten herstellen.

Wat voor soort tattoo is gezet?

Na hoe lang je mag sporten met je nieuwe tattoo, hangt onder meer af van wat voor soort tattoo is gezet. Heb je alleen een klein hartje gezet op je pols, dan is dat minder zwaar voor je lijf, dan wanneer je bijvoorbeeld een hele tattoo op je rug hebt laten zetten.

Sporten met een net gezette rug tattoo  is niet aan te raden
Beter om niet meteen met zo’n enorme rug tattoo te gaan sporten | Artist/studio: Gerrit Termaat/ Tattoomania

Het zetten van zo’n enorme tattoo is niet niks. Als je een hele dag door naalden in je lijf bent geprikt, dan moet je daar wel van bijkomen.

Op welke plek zit je tattoo?

Of je kan gaan sporten met je nieuwe tattoo, hangt ook af van op welke plek je je tattoo latten zetten. Als je voetbal speelt en je hebt een tattoo op je arm laten zetten, dan is dat minder problematisch dan een tattoo op je voet.

Heb je mega back piece laten zetten zoals hierboven, dan is zelfs yoga niet aan te raden om te doen.

Heb je een nieuwe tattoo op je bicep? Dan is het niet handig om te snel dumbell curls te doen. Wacht hiermee zeker twee tot drie weken.

Wat voor soort sport doe je?

Dan komen we meteen bij de vraag van welke sport je doet. Hoe intenser je workout is, hoe groter de kans is dat je tattoo beschadigt en je tattoo later moet worden bijgewerkt.

Dat niet alleen, met hele intensieve inspanning heeft je lichaam ook minder de kans om je tattoo te laten genezen.

Wees voorzichtig met sporten als je net een nieuwe tattoo hebt

In onze blog Wanneer is je tattoo genezen? lees je hoe het herstel van je tattoo precies in z’n werk gaat.

Wat is het risico als je sport met een nieuwe tattoo?

Wat kan er eigenlijk mis gaan als je (te snel) gaat sporten met je nieuwe tattoo?

• Inktverlies

Als je heel erg veel zweet loop je het risico dat je last krijgt van inktverlies. Een beetje zweet is uiteraard niet erg, maar als je erg veel zweet tijdens het sporten, is dat niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je tattoo.

Vermijd bovenmatig zweten met je nieuwe tattoo.
Vermijd bovenmatig zweten met je nieuwe tattoo.

• Irritatie

Je kleding kan ook aardig irritatie opleveren voor je tattoo. Als je kleding te strak zit, wrijft het te veel over je nieuwe tattoo waardoor deze kan beschadigen.

Als je kleding weer te wijd zit, kan dat weer zorgen voor infectiegevaar tijdens het sporten.

• Infecties

Als je gaat sporten met je net gezette tattoo loop je het risico dat je tattoo flink geïnfecteerd raakt. Het is waarschijnlijk geen nieuws voor je dat sportscholen vol zitten met bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor jouw tattoo.

Probeer de eerste weken zoveel mogelijk direct contact te vermijden met matjes, gewichten of de vloer van je sportschool.

• Littekens

Als je al wat verder bent met de genezing van je tattoo, kunnen eventuele korsten weer een belemmering zijn om te sporten. Door te intensief te bewegen kan er zomaar ineens een korst loslaten, terwijl dat nog niet de bedoeling is. Hierdoor kun je lelijke littekens krijgen.

Wees met voorzichtig met sporten als korsten hebt, ook bij lichte korstvorming

Het lijkt net of we anti-sport zijn met een nieuwe tattoo….maar het tegendeel is waar. Wij kunnen zelf namelijk nooit wachten om te gaan sporten. Maar……we zijn wel extra voorzichtig. Zo maken wij meteen na het sporten onze tattoo heel goed schoon met de Cleansing Gel.
Hiermee maak je je tattoo niet alleen heel goed schoon, maar kalmeert je tattoo ook meteen. Dat kan je wel goed gebruiken na het sporten.

Hoe verzorg je je tattoo na het sporten?

Zodra je klaar bent met sporten, maak je je tattoo zo snel mogelijk schoon met een desinfecterende tattoo zeep.

Tattoo verzorging na het sporten is ongelooflijk belangrijk. Onderschat dat niet!

TIP: Wij hebben sowieso altijd een klein tubetje tattoo zeep, de Cleansing Gel, bij ons. Want niet alleen de sportschool is eigenlijk ‘not the place to be’ als je net een verse tattoo hebt gezet. Je kan ook met je werk te maken hebben met omstandigheden die niet ideaal zijn voor je nieuwe tattoo.

Nadat je je tattoo hebt schoongemaakt, smeer je ‘m in met je nazorg crème.

Kan je je tattoo beschermen met tattoo folie tijdens het sporten?

We krijgen echt regelmatig de vraag of het helpt als je een tattoo folie gebruikt tijdens het sporten.

Jazeker! Maar niet als je heel erg veel gaat zweten, want dan is zo’n folie niet geschikt. Datzelfde geldt wanneer je gaat werken met de tattoo folie. Als de inspanning te intensief is en je te veel gaat zweten, is de tattoo folie niet geschikt.

We hebben het zelf meegemaakt dat we zijn gaan Cross fitten met een nieuwe tattoo. Veilig ingepakt met de tattoo folie dachten we ;-).
Een klein beetje zweet is absoluut niet erg. Maar als je heftig gaat zweten, dan voelt het niet prettig aan aan je tattoo. Het zweet prikt en het voelt ongemakkelijk.

Vaseline op je tattoo met sporten

En hoe zit het met Vaseline? Kan je dat gebruiken om je tattoo te beschermen?

Veel sportaddicts beschermen hun tattoo tegen vuiligheid door ‘m in te smeren met vaseline. Dan kan natuurlijk, maar het is absoluut geen garantie dat er geen vuiligheid bij je tattoo komt.

Mocht je overwegen om je tattoo in te smeren met vaseline. Maak je tattoo na het sporten dan heel goed schoon, zodat je tattoo weer goed kan ademen.

Sporten met je nieuwe tattoo samengevat

Wanneer je mag gaan sporten met je nieuwe tattoo is moeilijk te zeggen. Dat hangt helemaal af van de soort tattoo, de intensiteit van je workout en wat voor soort sport je doet. Na het zetten van je tattoo moet je je tattoo in ieder geval wel even een dag de tijd geven om sowieso tot rust te komen. Probeer bovenmatig zweten en contact met je nieuwe tattoo zoveel mogelijk te vermijden.
Of je nu snel of niet gaat sporten na het zetten van je nieuwe tattoo, zorg er altijd voor dat je je tattoo goed schoonmaakt na het sporten.

Ook interessant om te lezen:

Share
Email
WhatsApp