Menu

Mag je zonnebrand op je net gezette tattoo smeren?

Zonnebrand op je net gezette tattoo smeren is niet verstandig. Het kan zelfs heel slecht uitpakken! Na hoe lang mag je eigenlijk zonnebrand crème op je tattoo smeren?

Houd je tattoo mooi in de zon

Zonnebrand op je pas gezette tattoo. Ja of nee?

Nee, niet doen! Een verse tattoo moet je zien als een wond, totdat je huid weer is hersteld. Tijdens het genezingsproces van je tattoo is de huid extreem gevoelig voor dingen van buitenaf, zoals zonnecrème.

Behandel je tattoo als een wond. Smeer geen zonnebrand zolang je tattoo niet genezen is.

Huid zonder wond reageert lang niet zo heftig op zonnebrandcrème, maar met een wond(je) wordt het toch een ander verhaal. Zonnebrand op je nieuwe tattoo (dus open wond) kan verschillende problemen veroorzaken waardoor je tattoo minder snel geneest.

En dat niet alleen, als je zo’n soort wond niet goed verzorgt kan dat zichtbare schade aan je tattoo veroorzaken. Dat wil je echt niet.

Zonnebrand bevat agressieve bestanddelen 

Veel zonnebrandcrèmes die verkocht worden zijn qua geur en kleur aantrekkelijk. Het oog wil tenslotte ook wat. Maar pas op… al die kunstmatige toevoegingen in de crèmes om ze goed te laten ‘smoelen’ zorgen voor irritatie van de gevoelige huid. Zelfs de toevoegingen in zeep en scheergel kunnen al voor een reactie van je nieuwe tattoo zorgen. 

Dat betekent dat veel zonnebrandcrèmes onvriendelijk zijn voor de gevoelige huid en helemaal voor nieuwe tattoos.

Als je zonnebrand op je net gezette tattoo smeert kan je huid kan rood worden, geïrriteerd raken, schilferig worden en gaan jeuken. Niet doen dus!

Je tattoo moet ademen

Je nieuwe tattoo heeft zoveel mogelijk frisse lucht nodig als maar kan, want hierdoor herstelt hij zo snel en goed mogelijk. Het probleem met zonnecrèmes is dat ze vaak te dik zijn en slecht absorberen. Hierdoor sluiten ze de huid af, waardoor er geen lucht bij kan komen, terwijl dit juist zo belangrijk is.

Een ander probleem is dat er vaak veel te veel zonnebrand wordt gebruikt, waardoor deze als een dikke laag op de huid blijft liggen.

Tussen zo’n laag zonnebrandcrème en de huid wordt het dan vochtig en dat is een hele fijne plek voor bacteriën. Die houden van dat vochtige, klamme klimaat. Voor je het weet huist er een hele gemeenschap aan bacteriën op je huid en dat vergroot de kans op een ontstoken tattoo aanzienlijk.

Zonnecrèmes kunnen vuil aantrekken

Zonnebrand voelt meestal een beetje plakkerig aan. Vuil enzo hecht er makkelijk aan vast. Soms heb je dat niet eens in de gaten.  Je kunt je voorstellen dat stof, zand en ander vuil zo makkelijk in je nieuwe tattoo terecht kunnen komen. Grote kans op een infectie. 

TIP: De zonnebrand cremes van TattooMed plakken niet en trekken helemaal in de huid. Maar ook die kan je pas gaan smeren als je tattoo helemaal genezen is.

Wat moet ik nou precies doen om mijn nieuwe tattoo te beschermen tegen de zon? 

Zoals gezegd zijn nieuwe tattoos heel bevattelijk voor veel dingen. De zon is er daar een van. Eigenlijk is een nieuwe tattoo zo gevoelig voor de zon, dat je hem het best uit fel, direct zonlicht kunt houden totdat de huid helemaal is genezen.

Natuurlijk is dit best wel een opgave, vooral als je op vakantie gaat en het liefst de hele dag op het strand, in de zon, ligt. Denk dan eens hieraan: die mooie nieuwe tattoo heeft je best veel geld gekost en misschien heb je er lang op moeten wachten om hem te kunnen zetten.

Dan wil je er toch lang plezier van hebben? Dat kan ook, maar bescherm hem dan wel goed. Wij adviseren daarom om je tattoo twee tot drie weken uit direct zonlicht te houden. Of doe dat tenminste totdat je tattoo helemaal is geheeld. Als je toch per se de zon in wilt, zoek dan ook regelmatig de schaduw op of bedek je tattoo met donkere kleding (lichtgekleurde kleding houdt schadelijke UV-straling minder goed tegen).

Kan ik zonnebrand op mijn tattoo smeren als hij is genezen?

Jazeker kan dat. Dat raden we zelfs aan. Je moet het zo zien: de zon is de grootste vijand van je tattoo. Hoe langer je hem aan zonlicht blootstelt, hoe meer je de kans vergroot op verkleuring en vervaging van je tattoo.

Door de jaren heen kan de zon je tattoo behoorlijk beschadigen. Hou voor gewoonte dat je altijd zonnebrandcrème op je tattoo gebruikt als je in de volle zon bent.

Lees ook onze blog over hoe bescherm je je tattoo tegen de zon?

Het best gebruik je dan een zonnecrème met een factor van minstens SPF 25. Zorg ervoor dat je product waterproof, vochtinbrengend en vriendelijk is voor de gevoelige huid. Zo kun je er zelf aan bijdragen om jouw tattoo in een goede staat te houden en er zo lang mogelijk plezier van te hebben. 

Samenvatting

Een zonnebrandcrème van een goede kwaliteit beschermt je tattoo zeker tegen extreem schadelijke UV straling. Toch is het niet aan te raden om je tattoo in te smeren als hij nog niet helemaal is genezen. Hou je tattoo daarom minstens twee tot drie weken uit de felle zon. 

Zodra je tattoo helemaal is genezen en je bent van plan om de zon in te gaan, smeer hem dan in met  een goede zonnecrème. Doe dit echt en blijf dit ook doen. Het beschermt jou en je tattoo! 

Share
Email
WhatsApp