Tattoo nazorg folie op je tattoo plakken in plaats van huishoudfolie. Plakken?! Ja plakken. Deze folie kan je de eerste dagen van het genezingsproces laten zitten. Omdat de normale plastic folie er juist NIET op mag blijven zitten, durft niet iedereen het te gebruiken. Hoe werkt ’t? Kan je tattoo wel ademen? Hoe lang mag je de tattoo folie laten zitten? Hoe verwijder je het? Wat zijn de voordelen van de folie?
Tattoo nazorg folies helpen je tattoo zo snel en mooi mogelijk te genezen. Door de folie droogt je tattoo niet uit en heeft je tattoo alle rust om te helen. Je tattoo geneest eigenlijk in z’n eigen wondvocht. De folie beschermt en verzorgt dus.
De zelfklevende tattoo folie komt uit de moderne wondverzorging. Daar wordt het ook wel wondfolie genoemd en bijvoorbeeld gebruikt voor het genezen van brandwonden.
Die mogen, net als jouw tattoo, ook absoluut niet uitdrogen. Daarom worden ze afgedekt met deze dunne transparante plastic folie.
De folie wordt meteen op je net gezette tattoo geplakt. In tegenstelling tot de normale huishoudfolie, blijft deze meerdere dagen als een tweede huid (second skin) op je tattoo zitten.
Meerdere dagen laten zitten? Maar je tattoo moet toch ademen?
Dat doet het ook! In de folie zitten namelijk héle kleine gaatjes, dat zijn microperforaties. Die zorgen ervoor dat de folie kan ademen, zodat er zuurstof bij je tattoo kan komen.
Maar ook dat je wond kan wasemen, of makkelijker gezegd, z’n dampen kwijt kan.
Nu denk je misschien: als er iets uit kan, kan er ook iets in.
Nee. Die gaatjes zijn zodanig gemaakt dat er wel iets uit kan, maar niets er in. Op de zuurstof na dan…
Je bent volledig beschermd tegen invloeden van buitenaf. Dat klinkt misschien een beetje raar. Het houdt gewoon in dat er geen vuiligheid naar binnen kan.
Met vuiligheid bedoelen we bacteriën, stof, honden- of kattenharen, vies water. Met de tattoo folie heb je daar geen last van.
Water?!
Ja, het is waterdicht! Dus je kunt er gewoon mee douchen. Je moet er natuurlijk niet uren mee onder de douche gaan staan. Ook niet in bad of in het zwembad. Meer daarover in Zwemmen met je nieuwe tattoo.
Eigenlijk creëer je met de tattoo folie het meest ideale wondklimaat om je tattoo te laten herstellen. Dat klinkt een beetje gewichtig, maar dat wil gewoon zeggen dat het lichaam de juiste stoffen aanmaakt om je tattoo te laten helen.
Dat niet alleen.
De cellen die je huid moeten repareren, doen dat het best als ze kunnen bewegen. En dat kunnen ze, omdat door de folie geen korst wordt gevormd. Je leest het goed….geen korst!
Meer over het genezingsproces van je tattoo in Hoe lang duurt het herstel van je tattoo?
Zolang de tattoo folie op je tattoo zit, hoef je niet na te denken over het schoonmaken van je tattoo of over het insmeren van je tattoo met een nazorg crème. Dat doe je pas als je de folie eraf haalt.
Hoe lang je de tattoo folie mag laten zitten, hangt helemaal van de dikte van de folie af. Hoe dunner je folie, hoe beter het ademt, hoe langer je het mag laten zitten.
Een hele dunne folie kan je zeker drie tot vijf dagen laten zitten.
Daarom zijn we daar zo’n voorstander van. Je hebt dan een paar dagen geen omkijken naar je tattoo.
Dat niet alleen.
De dunnere folies zijn niet gewoon dun, maar superdun. Zo dun, dat je het bijna niet ziet of voelt zitten.
We hebben zelf de meeste ervaring met de tattoo folie van TattooMed. Dat is een van de dunste folies die er is. Daar geneest je tattoo geweldig mee!
Doordat de folie zo superdun is:
Een dikkere tattoo folie moet je er vaak veel eerder afhalen, wat door de dikte ook nog eens pijnlijker is dan bij de dunne folie.
Je tattoo artiest zal je altijd precies vertellen wanneer je de folie moet verwijderen. Luister goed naar het advies van je artiest.
Let op!
Probeer de dunne folie wel echt minimaal drie dagen te laten zitten. Dan heeft je lichaam de kans om de huid al goed te repareren, waardoor je geen dikke korst krijgt als je de folie eraf haalt. Hoe langer je de folie laat zitten, hoe sneller je tattoo geneest.
Dat klinkt allemaal geweldig. Sterker nog….dat is het ook! Toch wordt de folie er soms te snel af gehaald. Hoe komt dat?
Dat komt omdat er onder die wondfolie, we noemen het nu expres zo, wondvocht komt. Bij de ene tattoo wat meer, dan bij de ander.
Dat is niet meer dan logisch. Uit iedere wond komt dat. Dat is niet iets om je zorgen over te maken. Je moet er juist blij mee zijn!
In jouw eigen wondvocht zitten de juiste stoffen om je tattoo te laten helen. Je tattoo geneest de eerste dagen in z’n eigen wondvocht.
Je lichaam voert het meeste wondvocht vanzelf weer af.
Gisteren zat het nog helemaal vol met wondvocht, en vandaag is het helemaal verdwenen!?
Als er ook nog wat inkt uit je tattoo komt, kan het er een beetje schmutzig uitzien. Dat is de reden voor sommige mensen om het eraf te halen en dat is zonde.
Hoe langer je de folie laat zitten, hoe beter je tattoo onder de folie geneest en hoe langer je kunt genieten van alle voordelen van de folie. En hoe minder kans op korstvorming.
Je zal merken dat je tattoo vrijwel meteen gaat vervellen als je de folie eraf hebt gehaald.
De tattoo folie kun je er eenvoudig afhalen door eraan te trekken. Trekken?! Ja…gewoon trekken aan de folie.
Wat je nu absoluut niet moet doen is een hoekje lospeuteren en de folie er in een ruk aftrekken. Als een soort harsstrip. Niet doen! Dat voelt niet fijn en is niet bevorderlijk voor je tattoo.
Je pulkt eerst rustig een hoekje los en vervolgens ga je de folie lang maken, stretchen. Hoe dunner de folie, hoe makkelijker dit gaat. We laten met een filmpje zien hoe het moet.
Het gaat nóg makkelijker als je de folie warm maakt door bijvoorbeeld even onder de douche te gaan staan.
Vergelijk het maar met een gewone sticker die je verwijdert door ‘m met een föhn warm te maken. Dat is hier niet nodig, warm water is meer dan voldoende omdat de folie zo dun is.
Na het verwijderen van de folie, kun je je tattoo schoonmaken zoals je dat gewend bent.
Wij gebruiken voor het schoonmaken de tattoo zeep van TattooMed. Deze zeep verzorgt niet alleen, maar kalmeert je huid ook. Dat heeft je tattoo nodig na het verwijderen van de folie.
Daarna kun je je tattoo verzorgen met een crème of zalf die speciaal voor tattoo verzorging ontwikkeld is.
Nu je al die dagen helemaal niets te maken hebt gehad met een tattoo of crème die plakt aan je kleding of beddengoed, is het handig om te kiezen voor een tattoo crème die absoluut niet vettig is. Bijvoorbeeld met de niet vette tattoo nazorg crème van TattooMed.
Het lijkt wel of de kleuren er met de tattoo folie beter in blijven zitten. Ik hoef bijna niet meer bij te werken.
Dat is in ieder geval al mooi meegenomen. Je hebt het ook wat makkelijker de eerste dagen:
Let op!
Tattoo folies zijn niet geschikt voor mensen met een pleisterallergie.
De meeste mensen weten of ze dat hebben. Een allergie kan zich ook ineens op latere leeftijd ontwikkelen. Je bent dan allergisch voor de lijm. Je voelt meteen of dat het geval is. Je huid kan opzwellen, rood worden, jeuken, bultjes krijgen.
Als dat zo is, dan hoef je niet te twijfelen. Haal de folie er zo snel mogelijk af! Hoe graag je het ook wilt laten zitten.
Een tattoo folie helpt je tattoo sneller genezen en zorgt ook dat de eerste dagen na het zetten veel aangenamer zijn. Wat normaal niet zo aangenaam is met je tattoo, is met de folie hélemaal geen probleem. Slapen en douchen kun je gewoon doen, zonder er bij na te denken.
Met de folie ben je, in de meest kritieke fase van het genezingsproces, beschermd tegen alle bacteriën. Dat is extra handig als je een beroep hebt waar je je tattoo extra moet beschermen tegen vuiligheid. Of als je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren hebt.
Als je artiest je niet afdekt met een tattoo folie, maar met een huishoudfolie, kun je altijd zelf overwegen om je thuis alsnog in te pakken met de tattoo folie. Overleg het wel met je artiest.
We raden je aan om dan de super dunne tattoo folie van TattooMed te gebruiken.