Menu

Na hoe lang mag je zwemmen met je nieuwe tattoo?

Te snel gaan zwemmen met je nieuwe tattoo kan desastreuze gevolgen hebben voor je tattoo. Vragen over zwemmen en zonnen met een nieuwe tattoo staan met stip op één. Soms wordt er zelfs gevraagd of je na een dag al mag zwemmen met een nieuwe tattoo. Zo lang je tattoo nog niet genezen is, kan je het zwemmen beter laten. We leggen je uit waarom.

Waarom mag je niet zwemmen met je nieuwe tattoo?

Je mooie nieuwe tattoo is een open wond, die je ongelooflijk goed moet beschermen tegen ziektekiemen en bacteriën. Als je tattoo net gezet is, moet je er werkelijk waar álles aan doen om ‘m schoon te houden en ver weg van water te houden. Dat geldt trouwens ook voor als je je tattoo hebt laten laseren.

Zwembad

Chloor is je grote vijand in het zwembad zolang je tattoo nog niet genezen is. Het doet z’n best om alle bacteriën te doden, maar het is net zo dodelijk voor verse tattoos. Daarom kun je het zwemmen in de eerste weken maar beter laten.

Chloor kan énorme irritaties veroorzaken. Dat doet het sowieso al een beetje, laat staan als je met een net gezette tattoo gaat zwemmen. Vergeet niet dat je huid nog maar net aan het herstellen is en daarom nog heel kwetsbaar is. Van het chloor kan je tattoo ontzettend uitdrogen en schilferig worden. Met huiduitslag, vreselijke jeuk of pukkeltjes tot gevolg.

Dat niet alleen. Ook het infectie gevaar ligt op de loer. Chloor of een ander schoonmaakmiddel in het water, betekent niet dat het ook ècht schoon is en dat er geen enkele bacterie met je mee zwemt. Waardoor je tattoo kan gaan ontsteken.

Zwemmen in de zee is niet veilig als je tattoo nog niet genezen is.
Zwemmen in de zee is niet veilig als je tattoo nog niet genezen is.

Zee

Of het zwemmen in de zee met je nieuwe tattoo dan wel veilig is? Nee. De zee zit bomvol met ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Daar kan het zout in zee niet tegenop.

Zout kan trouwens dezelfde vervelende uitwerking op je nieuwe tattoo hebben als chloor.

Plas of rivier

Hoe verleidelijk en helder het water er ook uit ziet, het is ook niet veilig om in een heldere plas of rivier te duiken met je net gezette tattoo. Denk alleen al aan alle uitwerpselen van de vissen enzovoort.

Bad

Jezelf verwennen met een lekker warm bad zit er ook niet in, zolang je tattoo nog niet genezen is. Het maakt voor je tattoo namelijk hélemaal niet uit waar de bacteriën vandaan komen om geïnfecteerd te raken. De bacteriën die jij bij je draagt, zijn net zo schadelijk voor je tattoo.

In bad met je nieuwe tattoo? Beter om even te wachten....

Sauna

Alle soorten baden in de sauna, zoals een jacuzzi of bubbelbad, kun je ook gewoon links laten liggen. Die zijn absoluut niet goed voor jouw verse tattoo.

Het is niet alleen het water…

Blijf je netjes aan de rand van het zwembad zitten of liggen? Hou dan rekening met het feit dat de ligbedjes en de handdoeken ook niet brandschoon zijn.

Vakantie

Ga je op vakantie en wil je per se een tattoo nemen als aandenken aan je geweldige tijd? Probeer dan je tattoo zo veel mogelijk aan het eind van je vakantie te plannen. Dan hoef je je nieuwe tattoo niet zo héél lang uit de zon en het zwembad te houden.

Lees ook na Hoe lang mag je in de zon met je tattoo?

Na hoe lang mag je zwemmen met je nieuwe tattoo?

Je kunt gaan zwemmen wanneer de bovenste laag van je tattoo genezen is. Dat wil zeggen, als álle korsten en velletjes verdwenen zijn. Dat kan bij de een al na twee weken zijn, maar bij de ander pas na drie of vier weken.

Wees geduldig. Te snel zwemmen helpt de genezing van je tattoo absoluut niet. Verwacht niet dat je na een week kunt zwemmen.

Het maakt ook niet uit of je een grote of een kleine tattoo hebt. Beide zijn even vatbaar voor infecties. Het is trouwens niet alleen het infectie gevaar, waarom je niet mag zwemmen na het zetten. Als je langdurig zou gaan zwemmen, loop je ook nog eens het risico dat je kleuren vervagen. Dat zou zonde zijn.

Lees ook Na hoe lang is je tattoo genezen?

Beschermen met vaseline of tattoo-folie

We krijgen regelmatig de vraag of het helpt om de tattoo in te smeren met vaseline of de tattoo af te plakken met een zelfklevende tattoo folie. Dat advies zie je ook vaak op verschillende besloten Facebook groepen voorbijkomen.

Wij zeggen daarop: niet doen! Maar we moeten je eerlijk bekennen dat we zelf met twee lagen folie zijn gaan zwemmen met een verse tattoo. Omdat we, lekker slim gepland, een zwemcursus hadden.

Dat voelde eerlijk gezegd niet relaxed. We zijn toch eerder het zwembad uitgegaan om onze tattoos héél goed te wassen met onze tattoo zeep.

Check tattoo nazorg als je meer wilt weten van de tattoo verzorging van TattooMed.

Bij sommige shops krijg je geen garantie als je je tattoo verziekt door het zwemmen.

Sommige tattoo shops geven je trouwens ook geen garantie op je tattoo als ze er achter komen dat je te snel bent gaan zwemmen en je tattoo er minder mooi uit ziet dan verwacht. Of daardoor een ontstoken tattoo hebt.

Laat het zwemmen de eerste weken gewoon even links liggen. We weten zelf hoe lastig het is om het niet te doen. Maar je loopt gewoon het risico dat je je tattoo verziekt en dat zou zonde zijn.

Mocht je nou toch echt voor die tijd per se willen of moeten zwemmen, zorg dan dat je meteen na het zwemmen je tattoo goed schoonmaakt met een bacterieremmende zeep die je huid niet uitdroogt.

☀️ Met het warme weer pakken mensen soms hun tattoo heel even in met de tattoo folie om alleen een duik te nemen, en zo héél even verkoeling te zoeken. Ook dan is het noodzakelijk om je tattoo daarna te wassen met een tattoo zeep.

Was na het zwemmen je tattoo heel goed met een zeep die de huid niet uitdroogt.

Ook als je de bovenste huidlaag genezen is, heeft je tattoo na het zwemmen zeker verzorging nodig. Je nieuwe huid is nog zo ongelooflijk teer.

Check ook Hoe vaak en hoe lang moet je je nieuwe tattoo insmeren?

Waarom niet zwemmen met je nieuwe tattoo? Kort samengevat

  • Je kan je tattoo behoorlijk verzieken als je te snel gaat zwemmen.
  • Van chloor en zout droogt je tattoo enorm uit.
  • Bacteriën zijn je grote vijand in álle soorten water
  • Sauna, jacuzzi en bubbelbaden zijn absoluut een no-go area met je nieuwe tattoo.
  • Zwemmen is ‘veilig’ als je bovenste huidlaag genezen is.

 Af en toe een update of een leuke aanbieding ontvangen? 

Share1
Email
WhatsApp