Menu

Schoonmaken van je nieuwe tattoo. Waarom is dat zo belangrijk?

Het schoonmaken van je nieuwe tattoo is een absolute must! Vooral die allereerste keer is zó belangrijk. Toch wast stiekem niet iedereen z’n nieuwe tattoo regelmatig. Echt? Ja zeker! Niet iedereen heeft altijd zin om z’n nieuwe tattoo twee, drie keer per dag te wassen. We leggen je uit waarom je het schoonmaken beter niet kunt overslaan. Zeker niet als je infecties, lelijke dikke korsten en veel jeuk wilt voorkomen. Of als je simpelweg het genezingsproces wilt versnellen.

Schoonmaken helpt je tattoo sneller genezen

Hoe mooi je tattoo er ook uit ziet, vergeet niet dat je tattoo óók een wond is. Die je net als een normale wond, zoveel mogelijk moet beschermen tegen bacteriën. Dat kan je eenvoudig doen, door je tattoo regelmatig te wassen. Vooral die eerste dagen moet je bacteriën absoluut géén kans geven om je mooie tattoo te verzieken door een infectie.

Nieuwe back piece tattoo als voorbeeld dat een tattoo een wond is, die verzorgd moet worden.
Je nieuwe tattoo is een wond, die verzorgd moet worden

Dat is niet de enige reden waarom je je verse tattoo goed moet schoonmaken. Met het schoonmaken was je ook meteen de overtollige inkt, bloed en wondvocht weg. Als je dit laat opdrogen, krijg je van die dikke, lelijke korsten.

Daarom is juist die állereerste keer schoonmaken van je tattoo zo énorm belangrijk. Als je net de folie eraf hebt gehaald. Onder de folie kan behoorlijk wat inkt, bloed en wondvocht zitten.

Voorbeeld van veel bloed, inkt en plasma onder de folie
Voorbeeld van veel ‘viezigheid’ onder de folie

Alle tattoos krijgen een lichte korst, maar als je je tattoo goed verzorgt en regelmatig wast, zal de korstvorming minimaal zijn.

Mag je je nieuwe tattoo meteen schoonmaken als je thuiskomt?

Tattoo schoonmaken onder de douche. Dat kan gewoon!

Wij doen dat wel.

Eerlijk gezegd weten we eigenlijk niet hoe snel we onder de douche moeten stappen als we thuis komen. Het voelt zelfs fijn om ‘m te wassen. Maar dan moeten we er wel bij zeggen, dat we dan al zeker twee uur in de auto hebben gezeten.

Dat is ook meestal ook de tijd hoelang je de folie minimaal op je tattoo moet laten zitten van je tatoeëerder. Over het algemeen mag je de folie na twee tot vier uur verwijderen.

Je mag je net gezette tattoo dus wassen, wanneer je de folie van je tattoo af mag halen.

Maar let op! Niet iedere tattoo artiest werkt op dezelfde manier. Sommige artiesten willen graag dat je de folie er langer op laat zitten. Soms zelfs vierentwintig uur of langer! Luister vooral naar het advies van je artiest. Hij of zij weet echt wat het beste voor jouw tatoeage is.

Check ons artikel over het verzorgen van je tattoo als je wilt weten hoe je de folie van je tattoo kunt verwijderen.

Als je tattoo is afgedekt met een speciale tattoo folie, hoef je je tattoo niet meteen schoon te maken als je thuis komt. Een zelfklevende folie laat je een paar dagen op je nieuwe tattoo zitten. In second skin op je nieuwe tattoo lees je hoe het precies werkt.

Hoe maak je je net gezette tattoo schoon?

1. Was eerst je handen

Het klinkt misschien een beetje betuttelend, maar het is echt heel belangrijk om je handen te wassen vóórdat je je tattoo aanraakt. Je wast je tattoo namelijk altijd met je handen, niet met een washandje of een spons.

Je tattoo is de eerste dagen na het zetten méga kwetsbaar voor infecties. En die worden meestal veroorzaakt door bacteriën. Een ontsteking is niet alleen pijnlijk, maar kan ook heel veel schade aan je tattoo en aan je gezondheid aanrichten.

Dat je handen bomvol bacteriën en virussen zitten, is waarschijnlijk geen breaking news voor je.

Door simpelweg je handen te wassen vóórdat je je tattoo aanraakt, loop je minder risico dat je tattoo gaat ontsteken. Je krijgt je handen echt goed schoon als je de zeep lekker laat schuimen.

Dat handen wassen hoeft trouwens niet per se met een antibacteriële zeep.

Je kan je handen wassen met de zeep die je voor het wassen van je tattoo hebt aangeschaft.

Je kunt gewoon de zeep gebruiken die je speciaal voor het schoonmaken van je tattoo hebt aangeschaft. Dat maakt je schoonmaak-routine wat makkelijker.

2. Natmaken met water

Voordat je je tattoo natmaakt is het héél handig om de temperatuur van het water te checken. Laat je niet verrassen door té warm water. Dat is absoluut géén fijn gevoel.

Lauwwarm water dus! Hiermee voorkom je trouwens niet alleen pijn, maar ook dat je je poriën weer helemaal open zet. Waardoor de inkt kan gaan ‘lekken’.

Als je je tattoo onder de douche schoonmaakt, is het ook heel handig om de douchestraal zelf te controleren. Een te harde straal, rechtstreeks op je tattoo, kun je maar beter vermijden.

3. Wassen met zeep

Het schoonmaken van je tattoo doe je niet alleen met water, maar ook met zeep. Natuurlijk niet met zomaar een zeep, maar met een milde alcohol vrije zeep die geschikt is voor de extra gevoelige huid.

Het liefst met een zeep die speciaal voor het schoonmaken van tattoos ontwikkeld is. Die maakt je tattoo niet alleen goed schoon, maar bevat ook de juiste ingrediënten om je tattoo sneller te laten helen.

Dat is precies de reden waarom wij zo graag onder de douche stappen na het tatoeëren. Wij gebruiken zo’n speciale tattoo zeep, de Cleansing Gel van TattooMed, waarmee je je tattoo niet alleen goed schoonmaakt, maar ook meteen kalmeert.

Check de tattoo nazorg pagina als je meer wilt weten van de tattoo verzorging van TattooMed.

Als je de zeep goed laat schuimen in je handen en je tattoo wast, voel je je tattoo gewoon tot rust komen. De Panthenol verzacht ook nog eens de jeuk en de branderigheid.

Of je huid strak aanvoelt na het wassen? Nee absoluut niet! Deze tattoo zeep droogt de huid niet uit en is bacterieremmend.

Laat de zeep goed schuimen in je handen en was dan met cirkelvormige bewegingen je tattoo. Dat is de beste manier om alle vuiligheid van je tattoo af te krijgen.

We zeggen het gewoon nóg een keer. Die eerste keer schoonmaken van je tattoo is echt ongelofelijk belangrijk. Je moet echt álle overtollige inkt en bloedplasma er goed afwassen om lelijke dikke korsten te voorkomen.

Je kan je je tattoo gewoon een paar keer achter elkaar schoonmaken. Net zo lang schoonmaken totdat je tattoo helemaal schoon aanvoelt.

Dat is helemaal handig als je tattoo is ingesmeerd met vaseline. Die krijg je er ook niet in één keer af.

4. Goed afspoelen

Het klinkt misschien heel logisch, maar we zeggen het toch: spoel net zo lang totdat alle zeep verdwenen is.

5. Drogen

Na het wassen kun je je tattoo drogen met een schone doek, die vooral niet pluist. Wees wel heel voorzichtig met het drogen van je tattoo. Het is eigenlijk meer droogdeppen.

Schrik niet als je de eerste dagen nog inkt op je doek ziet. Dat is overtollige inkt, daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Je kunt je tattoo natuurlijk ook gewoon laten opdrogen.

6. Insmeren

Als je tattoo helemaal droog is, kun je je tattoo verzorgen met een dun laagje crème of zalf. Je tattoo heeft echt maar een dun laagje nodig om goed te genezen.

Wacht wel met smeren totdat je huid helemaal droog is. Anders trekt de crème of zalf er niet goed in.

Voorbeeld dat de crème niet in de huid trekt als de tattoo nog niet droog is.
Pas smeren als je huid hélemaal droog is

Smeer vooral niet te dik. Daar help je de genezing van je tattoo absoluut niet mee. Dat verstikt de huid en kan er niet voldoende zuurstof bij je tattoo komen.

Lees ook hoe vaak en hoe lang moet je je tattoo insmeren?

Hoe vaak moet je je tattoo schoonmaken?

Als het goed is krijg je van je artiest instructies hoe vaak je je tattoo moet reinigen. Over het algemeen zal dat minimaal twee keer per dag zijn voordat je je tattoo gaat insmeren met de nazorg crème.

Het hangt natuurlijk ook een beetje van de plek van je tattoo af hoe vaak je ‘m kan of moet wassen. Als je tattoo op je pols zit of als je een mooie jobstopper op je hand hebt, raden we je aan om je tattoo toch wat vaker per dag te wassen. Die komen veel meer met vuiligheid in aanraking, dan op andere plekken. Als je die regelmatig schoonmaakt, helpt je je tattoo alleen maar beter genezen.

Als wij een nieuwe tattoo hebben, hebben we sowieso altijd een kleine tube zeep in onze zak zitten. Dan kun je altijd meteen je tattoo wassen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand ineens met z’n vieze handen aan jouw kersverse tattoo zit. Vréselijk is dat.

Hoe lang blijf je je tattoo wassen?

Hoe lang blijf je je tattoo wassen?

Je blijft in principe je tattoo schoonmaken totdat je tattoo genezen is. Als alle korsten en velletjes verdwenen zijn en je huid glad aanvoelt.

En hier gaat het vaak mis. Nou ja mis, dat is ook weer overdreven.

Als je een week verder bent en je tattoo niet meer écht als een wond aanvoelt, krijg je toch de neiging om je tattoo minder vaak schoon te maken. Daar maken wij ons af en toe ook schuldig aan.

Maar je maakt je tattoo niet alleen maar schoon om infecties te voorkomen, ook om eventuele overtollige crème of zalf te verwijderen.

We krijgen regelmatig foto’s van tattoos met pukkeltjes. Vaak worden die pukkeltjes veroorzaakt doordat er te veel lagen crème of zalf op de tattoos zijn gesmeerd. Dan raakt je tattoo verstopt en kan hij niet meer ademen.

Dan heeft steeds opnieuw smeren helemaal geen effect meer. Integendeel.

Als je je tattoo regelmatig wast, voorkom je dat je tattoo verstopt raakt en bevorder je de genezing van je tattoo enorm.

Schoonmaken van je tattoo in ’t kort

  • Schoonmaken helpt je tattoo te beschermen tegen bacteriën.
  • De allereerste schoonmaakbeurt is enorm belangrijk.
  • Was álle overtollige inkt, bloed en wondvocht er goed af.
  • Regelmatig wassen minimaliseert korstvorming.
  • Vergeet nooit je handen te wassen voordat je gaat schoonmaken.
  • Maak gebruik van een zeep die je tattoo goed schoonmaakt, maar je huid niet uitdroogt.
  • Was je tattoo minimaal twee keer per dag.
  • Blijf je tattoo schoonmaken totdat de bovenste huidlaag genezen is.
  • Schoonmaken voorkomt ook dat je tattoo verstopt raakt door verschillende lagen crème.

 Af en toe een update of een leuke aanbieding ontvangen? 

Share1
Email
WhatsApp