Menu

Hoe houd je je tattoo mooi in de zon? Handige tips

De zon en tattoos gaan niet echt samen. Zonlicht is de grootste vijand van tattoos. Niet alleen in het begin, als je net je tattoo hebt laten zetten, maar je hele leven lang. Na hoe lang mag je eigenlijk in de zon of onder de zonnebank met je nieuwe tattoo? Hoe houd je je tattoo mooi?


Waarom mag je eigenlijk niet in de zon met je nieuwe tattoo?

Als wij nét een nieuwe tattoo hebben laten zetten, wordt het op de een op andere manier altijd méga mooi weer of we hebben onze vakantie niet handig gepland. Dat is niet zo fijn.

Waarom gaan tattoos en zon eigenlijk niet samen?

Als je net je tatoeage hebt laten zetten, is je tattoo een open wond. En die moet je beschermen tegen vuiligheid en tegen de zon. Je huid is nu extreem gevoelig voor UV licht en kan héél makkelijk verbranden.

Hierdoor kun je blaren, bultjes of zelfs scheuren in je tattoo krijgen. Dat is niet alleen heel pijnlijk, maar je vertraagt ook nog eens het genezingsproces van je tattoo.

En je loopt ook het risico dat je tatoeage minder mooi heelt dan je had verwacht. Dat is letterlijk én figuurlijk zonde.

Na hoe lang mag je in de zon met je nieuwe tattoo?

Na hoelang mag je in de zon met je nieuwe tattoo?

Je kan met je nieuwe tattoo in de zon zodra de bovenste huidlaag helemaal geheeld is. Dat is als álle velletjes en korsten zijn verdwenen en je huid helemaal glad aanvoelt.

Wanneer dat precies is, verschilt per persoon. Dat is bij de een al na twee weken, bij de ander pas na vier weken.

Lees in Hoe lang duurt de genezing van je tattoo? hoe het helen van je tattoo werkt.

LET OP! Dat de bovenste huidlaag genezen is, betekent niet dat je zomaar uren in de zon kan gaan zitten of liggen met je tattoo.

Het is alleen de bóvenste huidlaag die genezen is. Voordat álle huidlagen geheeld zijn, ben je zeker drie tot vier maanden verder.

Officieel wordt zelfs aangeraden om bij dit soort wonden minimaal drie maanden uit de zon te blijven.

Mmmh….da’s best lang

Dat houden wij eerlijk gezegd ook niet vol. Wij gaan gewoon in de zon zitten en bedekken de tattoo, zeker als ‘ie net genezen is, af en toe met een doek of zoiets dergelijks. Zodat je er niet de hele dag mee in de zon zit.

Of we zoeken gewoon de schaduw op.

Af en toe je tattoo beschermen in de schaduw is hélemaal niet erg.
Af en toe je tattoo beschermen in de schaduw is hélemaal niet erg.

Als je tattoo net genezen is, zorg dan dat je je tattoo de eerste weken goed in de gaten houdt als je de zon in gaat. Je merkt zelf wel of het iets te veel van het goede is of niet. Dek je tattoo meteen af als je voelt dat de zon net iets te veel gaat branden.

Mag je onder de zonnebank met je nieuwe tattoo?

Nee, beter van niet. Nieuwe tattoos en zonnebank gaan niet samen.

Daar geldt precies hetzelfde voor als bij de echte zonnestralen. Daarom kun je ook pas onder de zonnebank met je nieuwe tattoo als de bovenste huidlaag genezen is.

Dus als álle velletjes en korsten verdwenen zijn en je huid hélemaal glad aanvoelt. Na twee tot vier weken ongeveer. Dat verschilt per persoon.

En ook dan raden we aan om de eerste tijd je tattoo toch extra af te dekken met een handdoek of een T-shirt als je onder de zonnebank gaat.

Kan ik zonnebrand crème op m’n net gezette tattoo smeren?

Zonnebrandcrème op je nieuwe tattoo. Kan dat wel?

We krijgen heel vaak de vraag of het wel veilig is om te zonnen met een zonnebrand crème.

Ja natuurlijk! Maar niet als je tattoo net gezet is.

Zolang je tattoo nog niet genezen is, kan je beter geen zonnebrandcrème op je nieuwe tattoo smeren.

Geen zonnebrandcrème op je net gezette tattoo
Geen zonnebrandcrème op je net gezette tattoo

De ingrediënten van crèmes met zonbescherming kunnen je tattoo behóórlijk irriteren en zo het genezingsproces vertragen.

Als je tatoeage helemaal genezen is, raden we je het juist aan.

En stel dat je toch zonnebrandcrème op je net gezette tattoo smeert, dan verandert dat niets aan het feit dat de felle zon niet goed is voor je net gezette tattoo.

Het is echt het allerbeste voor je tattoo, om de eerste weken de zon zoveel mogelijk te vermijden.

Het klinkt heel belerend allemaal, maar we hebben echt lelijk verbrande tattoos langs zien komen.

Hoe kan je je tattoo beschermen tegen de zon?

Met een net gezette tattoo is het eenvoudig. Gewoon afdekken in de zon of zoveel mogelijk uit de zon blijven.

Als je tattoo genezen is, kan je je tattoo beschermen tegen vervagen door je tattoo in te smeren met een crème met een factor (SPF).

Vergis je niet in de zonnestralen als het bewolkt is. Ook dan komt er UV licht door. Natuurlijk niet zoveel als bij een strakblauwe lucht, maar wel genoeg om je tattoo te laten vervagen.

Met welke factor moet ik m’n tattoo beschermen?

Buiten de zomermaanden volstaat het om je in te smeren met een lichte factor.

Tenzij het in april, net als vorig jaar, al 28 graden is natuurlijk!

In de zomer raden we je aan om je tattoo met minimaal factor 25 in te smeren.

Het is ook een beetje afhankelijk van het type huid dat je hebt. Als je snel verbrandt, kun je beter voor een hogere factor kiezen.

Als je lekker op vakantie gaat let dan op dat je een zonnebrandcrème uitzoekt die waterproof is. Althans….als je van plan bent om ook lekker te gaan zwemmen natuurlijk.

Gebruik waterproof zonnebrandcrème als je het water in gaat met je tattoo

Hou op het water altijd rekening met het feit dat de UV stralen iets meer weerkaatsen en je misschien een hogere beschermingsfactor nodig hebt.

Wij smeren ons buiten de zomermaanden, altijd in met de Daily Tattoo Care van TattooMed. Daar zit een factor 15, in en ruikt heel lekker. Niet naar een typische zonnebrandcrème, zodat je héél de tijd naar vakantie verlangt.

En zodra de zon écht gaat schijnen, stappen we over op de zonnebrand met factor 25 of zelfs met factor 50. Wij zijn erg blij met deze crèmes, vooral ook omdat ze niet vettig zijn, maar wel waterbestendig.

Tattoos en zon kort samengevat

  • Tatoeages en zon gaan niet echt samen.
  • Blijf zoveel mogelijk uit de zon zolang de bovenste huidlaag van je tattoo nog niet genezen is.
  • Als je huid helemaal glad aanvoelt, dus als echt alle korstjes en velletjes verdwenen zijn, is de bovenste huidlaag genezen. Dat duurt ongeveer twee tot vier weken.
  • Smeer in deze weken ook geen zonnebrandcrème op je tattoo.
  • Wees de eerste maanden na het genezen ook nog voorzichtig in de felle zon. Je huid is dan nog erg dun en is van binnen nog steeds aan het genezen.
  • Smeer je tattoo altijd in met een crème met een factor.

Heb je net een nieuwe tattoo? Dan zijn deze blogs misschien ook handig om te lezen:

 Af en toe een update of een leuke aanbieding ontvangen? 

Share
Email
WhatsApp