Menu

Zelf je tattoo ontwerpen. Hoe pak je dat aan?

Wil je ook je eigen tatoeage ontwerpen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het is ook best lastig om je eigen tattoo te ontwerpen. Waar wil je je tattoo hebben? Welke stijl? Hoe vind je de juiste artiest? Denk er vooral goed over na. Het is een beslissing voor de rest van je leven.

Zichtbaar of niet zichtbaar?

Voordat je überhaupt aan je tattoo ontwerp begint, is het handig om te bedenken waar je je tattoo wilt hebben. Wil je dat je tattoo zichtbaar is voor iedereen of juist helemaal niet?

Tegenwoordig zijn tatoeages helemaal in en gelukkig steeds meer geaccepteerd. Maar realiseer je goed, dat tattoos in sommige beroepen nog steeds not done zijn en helemaal niet zichtbaar mogen zijn. Als je dan bijvoorbeeld een tattoo op je hand hebt, wordt het een èchte jobstopper.

Neem, vooral als je nog jong bent, goed de tijd om na te denken over waar je je tattoo wilt en vooral wat de consequenties daarvan kunnen zijn.

Voorbeeld prachtige jobstopper
Jobstopper |Inkursion Tattoo

Ontwerpen van je eigen tattoo

Kun je zelf goed een tattoo tekenen? Geweldig, vooral doen! Schets gewoon alles wat in je opkomt en combineer je ideeën.

Ben je net als wij hélemaal niet goed in tekenen? Ga dan vooral naar een tattoo artiest of een grafisch ontwerper en bespreek wat je zou willen. Bereid je wel goed voor voordat je naar een artiest of ontwerper gaat. Weet van tevoren al welke kant je op wilt met je tatoeage.

Tatoeëerders worden er niet heel blij van als je op je afspraak komt en zegt dat je ‘een tattoo’ wilt, maar totaal nog niet weet wat. Dat is kostbare tijd. Je kan zijn of haar tijd beter benutten om een bloedmooie tattoo te laten ontwerpen.

Benut de tijd van een tattoo artiest goed voor een mooi ontwerp | Cindy Frey
Benut de tijd van een tattoo artiest goed voor een mooi ontwerp

Je hoeft echt niet van tevoren precies te weten wat voor tattoo design je precies wilt. Maar wel een beetje welke richting je uit wilt en het liefst ook waar je ‘m wilt. Dat maakt het voor de ontwerper van jouw tatoeage een stuk makkelijker.

Als je je goed hebt voorbereid, kan je artiest ook meteen aangeven of jouw idee of ontwerp haalbaar is of niet. Je kunt misschien wel een heel mooi ontwerp hebben, maar je kunt zomaar te horen krijgen dat die helemaal niet tot z’n recht komt op de plek waar jij ‘m wilt hebben. Wees daar op voorbereid.

Denk ook al na over welke kleuren je in je tattoo wilt
Denk ook al na over welke kleuren je in je tattoo wilt

Naast het bedenken wat voor ontwerp je wilt, moet je ook al een beetje nadenken over de kleuren van je tattoo. Experimenteer daar ook mee voordat je naar een tattoo shop gaat.

Zoeken naar tattoo voorbeelden om zelf je tattoo te ontwerpen

Heb je al een goed idee voor een tattoo ontwerp? Kijk dan naar wat voor soort tattoo stijl het is. Dit maakt het straks niet alleen makkelijker om je artiest te vinden, maar ook om te kijken of het wel echt bij je past. Want als je ineens verliefd wordt op een bepaalde tattoo stijl, is het héél belangrijk om je af te vragen of die stijl tijdloos genoeg voor je is.

Als je niet meteen weet wat voor stijl jouw idee is, kun je heel goed Facebook en Instagram gebruiken om dat te ontdekken. Veel artiesten posten online hun werk en meestal zetten ze daar bij wat voor stijl het is. Dan staat er zo’n hashtag # voor.

We geven je een paar veel voorkomende tattoo voorbeelden.

Als je eenmaal gaat zoeken, zal je merken dat sommige stijlen meerdere benamingen hebben. Bij #traditionaltattoo staat meestal ook #oldschooltattoo.

Je kunt ook op een andere manier beginnen met zoeken. Als je bijvoorbeeld een kleine tattoo wilt, kun je zoeken op #smalltattoo of een zwart/witte tattoo #blackandgrey. En vervolgens kom je vanzelf bij een bepaalde stijl uit.

En als je je absoluut niet druk maakt om je toekomstige baan, dan kun je natuurlijk ook gewoon zoeken op #jobstopper.

Zo kom je misschien ook meteen de artiest tegen die gespecialiseerd is in jouw stijl.

Op Pinterest kun je trouwens ook je hart ophalen en vind je nog veel meer tatoeage voorbeelden. Als je daar ergens op zoekt, krijg je meteen eindeloos veel nieuwe suggesties waar je ideeën voor een tattoo kunt opdoen.

Op deze manier kun je ook online inspiratie opdoen als je een naam, tekst of losse letters als tattoo wilt laten ontwerpen. Sommige artiesten zijn helemaal gespecialiseerd in één bepaald lettertype. Speel met verschillende letters of lettertypes.

Let op! Als je tekst in een vreemde taal wilt, laat de tekst dan controleren door meerdere mensen. Je zult niet de eerste zijn met spelfouten in z’n tattoo.

Voorbeeld spelfouten in tattoo
No Regrets of No Regerts? Deze fout wordt echt heel vaak gemaakt.

Tattoo conventie

Plaatjes kijken is leuk, maar het is misschien nog véél leuker om al die ontwerpen live te zien. Ga eens inspiratie opdoen bij een tattoo conventie. Dan kun je de artiesten met de verschillende tattoo stijlen in actie zien.

Tattoo conventie

Bezoek eens een tattoo conventie om je te oriënteren

Voorkom spijt, neem een time-out

Als je inmiddels weet wat je wilt en je hebt zelf een mooi tattoo ontwerp gemaakt of misschien zelfs meerdere, hang het aan je koelkast of boven je bed. Kijk er een paar weken naar.

Merk je dat je eigen tattoo ontwerp je al na een paar weken gaat vervelen, dan weet je zeker dat je er spijt van krijgt als je je ontwerp laat tatoeëren. Neem je tijd.

Er is een heel leuke tattoo app, Inkhunter, waarmee je online kunt zien hoe tattoo afbeeldingen op jouw lijf staan. Dit programma is gratis. Je kunt bijvoorbeeld zien of je ontwerp beter op je onderarm of bovenarm staat. Of dat je toch beter voor een hele sleeve kunt gaan.

Voorbeeld ontwerp met Inkhunter app
Spelen met ontwerpen|Inkhunter tattoo

Je hebt ook tattoo overdruk papier, ook wel stencil paper genoemd. Dan kun je je tattoo stencilen op de plek waar je ‘m wilt hebben. Tattoo artiesten werken daar ook mee. Zo kun je goed zien of je eigen ontwerp op een bepaalde plek past.

Zoek een tattoo artiest

Neem ook hier de tijd voor. Zorg dat je niet alleen een klik hebt met zijn of haar werk, maar ook met de artiest zelf.

Wees erop voorbereid dat je artiest op- of aanmerkingen maakt bij jouw ontwerp of wensen. Misschien heb je zelf een mooie weegschaal ontworpen voor je onderarm, maar krijg je te horen dat dat helemaal niet mooi uitkomt op die plek.

Luister vooral naar het advies van je artiest. Hij weet echt waar jouw ontwerp het best tot z’n recht komt. Sta ook open voor aanpassingen aan je eigen ontwerp. Maak er samen iets moois van!

Let erop dat je een artiest uitzoekt die een GGD vergunning heeft (NL) of FOD erkend is (BE). Lees hier meer over in ons artikel hoe vind je de juiste tattoo artiest?

Wat kost een tattoo ontwerp?

Het ontwerpen van een tattoo zit meestal bij de prijs van het tatoeëren inbegrepen. Je artiest zal je wel vragen om een aanbetaling te doen als je je eerste afspraak maakt.

Samengevat

Zelf je tattoo ontwerpen is een heel proces, een heel leuk proces. Neem er vooral de tijd voor. Een tattoo is een beslissing voor de rest van je leven. Bereid je vooral goed voor als je naar een artiest gaat. Weet al welke richting je uit wilt. Dan kom je eerder tot een heel mooi resultaat…..een bloedmooie tattoo.

 Af en toe een update of een leuke aanbieding ontvangen? 

Share1
Email
WhatsApp