Menu

Tattoo en jeuk | wat doe je daartegen? Handige tips

Tattoos en jeuk. Voor sommigen is een jeukende tattoo een ware nachtmerrie, terwijl anderen er helemaal geen last van hebben. Hoe komt dat eigenlijk dat je tattoo jeukt? Lees hier waarom tattoos jeuken en wat je ertegen kan doen.

In deze blog over jeuk en tattoos:

Waarom jeuken tattoos eigenlijk?

Als je tattoo gaat jeuken, betekent dat je tattoo aan het genezen is. Je tattoo geneest net als een gewone wond. Eerst stopt het bloeden en komt er een korst. Na een dag of vijf is je lichaam klaar om je huid te repareren en dan worden de jeuk zenuwen geactiveerd.

Doordat er weer zenuwtakjes worden aangemaakt in de huid, worden er signalen naar de hersenen gestuurd. En dat geeft het gevoel van jeuk. Jeuk is dus eigenlijk een goed teken. Je tattoo is gewoon aan het genezen.

Jeuk is dus volkomen normaal. Dat kan alleen bij de een heel erg intens zijn en bij de ander valt dat reuze mee.

Hoe lang blijft je tattoo jeuken?

Hoelang je tattoo jeukt, hangt helemaal af van het genezingsproces. Hoe sneller je tattoo geneest, hoe minder je last hebt van jeuk. Meestal begint jeuk na vijf dagen en duurt dat ongeveer een week. Je helpt je tattoo snel genezen door de juiste nazorg en er vooral niet aan te krabben.

Niet iedereen heeft last van jeuk, of beter gezegd van heel veel jeuk. Ieder lichaam heelt anders en niet iedere nieuwe tattoo is hetzelfde. Lees hier meer over in ons artikel over hoe het helen van tattoo werkt.

Wat veroorzaakt nog meer jeuk aan je tattoo?

Naast het feit dat je hersenen jeuk signalen afgeven dat je nieuwe tattoo aan het helen is, zijn er nog meer oorzaken waardoor je kan jeuken. Bijvoorbeeld:

  • Je tattoo is te droog
  • Korsten op je tattoo
  • Een tattoo die gaat vervellen
  • Haartjes die terug groeien na het tatoeëren
  • Een allergische reactie

Je tattoo niet genoeg ingesmeerd

Zorg dat je je tattoo nooit laat uitdrogen! Een te droge tattoo is niet goed voor het helingsproces, maar als je er niet goed voor zorgt, kan ook nog eens flink wat jeuk veroorzaken.

Je tattoo artiest zal ook niet blij met je zijn als je je tattoo laat uitdrogen. Tattoos worden daar niet mooier van.

Smeer je tattoo regelmatig in met een tattoo nazorg crème. Dan voorkom je dat je tattoo gaat jeuken.

TIP! Sommige mensen hebben van nature een hele droge huid. Heb je daar last van? Besteed dan extra zorg aan de nazorg crème of zalf die je uitzoekt voor het verzorgen van je tattoo

Je kan altijd bij ons terecht voor advies. Dit was op de tattoo conventie in Luxemburg

Wij hebben regelmatig op een tattoo conventie mensen bij ons aan de stand gehad met een moeilijke huid, zoals psoriasis bijvoorbeeld. Die kwamen ons dan enthousiast vertellen dat hun huid zelfs verbeterd was na het gebruik van onze tattoo nazorg crème, de After tattoo. Fijn om te horen!

Blijf je tattoo in smeren totdat hij helemaal geheeld is. Laat ‘m NOOIT uitdrogen!

Wil je meer weten over het insmeren van je tattoo. Lees dan ook hoe vaak en hoe lang moet je je nieuwe tattoo insmeren?

Korsten op je tattoo

Korsten zorgen ook voor jeuk bij tattoos. Daarom moet je er vooral voor zorgen dat je zo min mogelijk korsten krijgt.

Alle tattoos krijgen een korst. De een meer dan de ander. Je hebt dat trouwens grotendeels zelf in de hand.

Hoe dan?

Door je tattoo de eerste dagen na het zetten regelmatig schoon te maken.

Zorg dat je zo min mogelijk het bloed, de inkt en het wondvocht dat nog uit je tattoo komt, laat opdrogen. Dit zorgt namelijk voor de lelijke dikke korsten.

Als je je tattoo regelmatig schoonmaakt met een tattoo zeep die je huid ook nog eens goed verzorgt, voorkom je dat je het wondvocht, bloed of inkt dat nog uit je tattoo komt, laat opdrogen. Dat zijn de korsten.

Voorbeeld van lichte korstvorming

Je tattoo gaat vervellen

Het zal geen verrassing voor je zijn dat je tattoo gaat jeuken wanneer je tattoo gaat vervellen.

Als je tattoo begint te vervellen, kan het behoorlijk gaan jeuken. Blijf er van af!

Lees meer over korsten en velletjes op je tattoo in het artikel hoe lang duurt de genezing van je tattoo?

TIP! Je voorkomt trouwens ook zoveel mogelijk korstvorming door de eerste dagen je af te dekken met een zelfklevende tattoo folie. De Tattoo folie van TattooMed is superdun en kan je 3-5 dagen laten zitten. Als je de tattoo folie lang genoeg laat zitten, krijg je nagenoeg geen korsten op je tattoo en begint je tattoo meteen te vervellen. Ideaal!

Je haartjes groeien terug

Voordat je tattoo gezet wordt, scheert je tattoo artiest meestal de plek die hij of zij gaat tatoeëren.

Die groeien na het zetten, vanzelfsprekend weer terug en dat kan ook jeuk veroorzaken of in sommige gevallen wat uitslag op bultjes op je tattoo veroorzaken.

Geen paniek, dat gaat vanzelf weer weg.

Allergische reactie op de inkt of nazorg

Je huid kan na het tatoeëren reageren op de inkt of de gekozen tattoo nazorg. Dat kan pukkeltjes, bultjes of jeuk op of rond je tattoo veroorzaken.

Een allergische reactie op de inkt kan ook voorkomen na het zetten van je tattoo. Dat kan op alle kleuren inkt zijn, maar vaak komt het door rode tattoo inkt.

Eigenlijk moet je het je zo voorstellen, dat je lichaam zich met alle macht wil verweren tegen de indringer die in de huid wordt gepompt. Dat kan zich uiten door roodheid, verdikking, bultjes of bijvoorbeeld jeuk aan je tattoo.

De speciale tattoo poli in Amsterdam heeft hier alle ervaring mee. En geeft ook aan dat een allergie niet direct hoeft op te treden, maar zelfs jaren later pas kan optreden.

En zelfde reactie kan ontstaan door de tattoo nazorg die je gebruikt. Het immuunsysteem is onvoorspelbaar. Het kan zelfs zo zijn dat je al een paar tattoos hebt laten zetten en een bepaalde tattoo zalf hebt gebruikt. En er bij laatste nieuwe tattoo ineens een allergische reactie van krijgt.

Luister goed naar je lichaam en neem bij twijfel altijd contact op met je tattoo artiest of met je arts.

Nu komen we bij het fijnste stuk…de tips tegen jeuk aan je tattoo..

Voor sommige tattoo addicts is jeuk een drama,
met de juiste tattoo verzorging verzacht je de jeuk enorm

Tips tegen jeuk aan je tattoo

Wat kan je tegen een jeukende tattoo doen?

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je tattoo zo snel mogelijk heelt. Vooral de eerste dagen zijn belangrijk. Hoe meer zorg je aan je tattoo besteedt. Hoe sneller je tattoo heelt.

Mocht je last krijgen van korstvorming. Dan is het belangrijkste advies wat we je kunnen geven: BLIJF ER VAN AF!

We weten dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar als je aan je korsten gaat krabben, dan loop je het risico dat je korsten loskomen en je tattoo gaat bloeden.

Dat kan niet alleen je tattoo beschadigen, maar je loopt ook het risico dat je tattoo gaat ontsteken als je daar met vieze nagels aan gaat zitten.

Wat kan je dan wel doen tegen jeuk aan je tattoo?

Je kan er een schone doek overheen leggen en er dan voorzichtig op kloppen. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar het help echt!

Verkoeling op je tattoo helpt
Een Ice pack op je tattoo helpt enorm

Een Ice pack op een schone doek leggen, help ook heel erg goed tegen jeuk aan je tattoo.

Als je tattoo begin te vervellen, raden we je aan om je tattoo regelmatig te wassen met de tattoo zeep. Kies dan wel voor een tattoo zeep die je huid vooral niet uitdroogt. Laat het heel erg goed opschuimen en was dan je tattoo. Dan haal je ar aardig wat velletjes weg. Wees er wel voorzichtig mee en probeer niet met alle macht de velletjes lost te trekken, want dan loop je weer het risico dat je te tattoo beschadigt.

Blijf je tattoo regelmatig insmeren, maar laat je vooral niet verleiden om ‘m heel dik in te smeren als je tattoo jeukt!

De allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven is dat je vooral van je tattoo afblijven en er zo min mogelijk aan denken 😉

Probeer niet aan je korsten te zetten of aan je velletjes te trekken.

Kan een oude tattoo blijven jeuken?

Dat je je tattoo niet moet laten uitdrogen, geldt niet alleen voor nieuwe tattoos, maar ook voor tattoos die je al wat langer hebt. Ook een genezen tattoo moet je blijven insmeren. Als je huid te droog wordt, gaat het jeuken. Smeer je tattoo dagelijks in met een verzorgende crème, die ook nog eens help tegen vervaging.

Share
Email
WhatsApp