Menu

Slapen met je nieuwe tattoo. Tips voor de eerste nachten

Slapen met je nieuwe tattoo kan de eerste nachten pijnlijk en oncomfortabel zijn. Terwijl je juist slaap nodig hebt, om je tattoo zo snel en goed mogelijk te laten herstellen. Check hier de tips hoe je de eerste nachten goed doorkomt zonder je nieuwe tattoo te beschadigen.

Overzicht met tips voor het slapen met je tattoo:

Verschoon je bed voordat je met je nieuwe tattoo gaat slapen

Maar niet met je mooiste beddengoed!

Je bed verschonen is vooral nodig om je net gezette tattoo te beschermen. Zodat er zo min mogelijk vuiligheid of bacteriën in je nieuwe tattoo kan komen. Vergeet niet dat je tattoo een open wond is, die behoorlijk kan gaan ontsteken als er vuiligheid in komt.

Daarnaast is het nodig om je mooie lakens te beschermen. De eerste nachten kan er nog flink wat bloed, inkt en wondvocht uit je tattoo komen.

Het is jammer dat we er geen foto van hebben gemaakt, maar ons bed zag er na de eerste nacht slapen niet meer uit zoals op de foto hieronder.

Grote kans dat dit niet schoon blijft met je nieuwe tattoo
Grote kans dat dit niet schoon blijft met je nieuwe tattoo

TIP: Het is handig om je bed te verschonen vóórdat je je laat tatoeëren. Als je tattoo eenmaal is gezet, is het niet comfortabel of zelfs te pijnlijk om zelf je bed op te maken.

Omdat er de eerste nacht nog wondvocht en inkt uit je tattoo kan komen, kan het gebeuren dat je ’s ochtends wakker wordt en merkt dat je beddengoed aan je tattoo vastgeplakt zit.

Blijf dan vooral heel erg rustig en trek dan zeker niet je dekbed zomaar van je tattoo af.

Wat doe je als je tattoo aan je laken of shirt vastgeplakt zit?

Het beste wat je dan kan doen, is je dekbed met lauwwarm water van je tattoo losweken. Ga desnoods met dekbed en al onder de douche staan. Als je het er maar niet in een keer vanaf trekt, want dan kun je je tattoo lelijk beschadigen.

Hele stukken huid kun je meetrekken als je de lakens er zomaar vanaf trekt. Hierdoor gaat je tattoo weer bloeden en kan er ook flink wat inkt verloren gaan. Het genezingsproces van je tattoo zal zeker vertragen.

Wees voorzichtig met het afdekken van je nieuwe tattoo

Datzelfde geldt voor als je je tattoo afdekt met bijvoorbeeld een T-shirt. Die kan na het slapen ook aan je tattoo vastgekleefd zitten. Maak ook dan je shirt nat met lauwwarm water en haal hem rustig los.

Tattoo afdekken met folie

Als je nog heel erg veel wondvocht en bloed verliest, kan je de eerste nacht je tattoo eventueel afdekken met folie. Zorg er dan wel voor dat je je tattoo de volgende ochtend héél goed schoonmaakt.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je tattoo artiest juist adviseert om de eerste nachten of dagen je tattoo af te dekken met folie. Luister vooral naar het advies van je artiest!

Als je gebruik maakt van een zelfklevende tattoo folie hoef je je niet zoveel zorgen te maken over vlekken op je beddengoed of dat je tattoo vastplakt. Dan kun je gewoon rustig slapen, zonder je daarover druk je maken.

Geen huisdieren in je slaapkamer als je een nieuwe tattoo hebt

Hoe graag je het ook zou willen, laat je hond of kat niet bij je slapen als je net een nieuwe tattoo hebt.

Huisdieren dragen niet alleen heel veel bacteriën bij zich, waardoor je tattoo kan gaan ontsteken, maar het is ook levensgevaarlijk om je hond of kat aan je verse tattoo te laten likken. Ook al ben je dat niet van plan, als je slaapt heb je dat echt niet in de gaten.

Probeer niet op je nieuwe tattoo te slapen

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt jezelf onmogelijk de hele nacht stil laten liggen.

Maar probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je op je tattoo gaat liggen. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat je tattoo vastplakt, maar zorg je er ook voor dat er voldoende zuurstof bij je tattoo kan komen. Dat komt het genezingsproces van je tattoo ten goede.

TIP: Heb je een tattoo op je been, voet of op je hand? Dan kan het handig zijn om er een kussen onder te leggen. Zo voorkom je dat je tattoo gaat zwellen.

Verzorg je nieuwe tattoo voor en na het slapen

Voordat je gaat slapen is het verstandig ook aan de verzorging van je tattoo te denken. ’s Nachts verlies je namelijk heel veel vocht.

Daarom is het absoluut noodzakelijk dat je je tattoo goed verzorgt. Maak je tattoo eerst goed schoon met een tattoo zeep en smeer ‘m daarna in met een tattoo nazorg crème.

Vooral de eerste nacht(en) is het belangrijk dat je je tattoo goed schoonmaakt. Zowel ’s ochtends als ’s avonds! Hiermee was je het overtollige bloed, inkt en plasma weg en voorkom je lelijke korsten.

Hoe je korstvorming voorkomt lees je in onze blog over het schoonmaken van je tattoo.

Lees ook Hoe vaak moet je tattoo insmeren?

Pas op met alcohol als je gaat slapen met je nieuwe tattoo

Het klinkt misschien heel erg betuttelend, maar pas op met alcohol als je net een nieuwe tattoo hebt. Te veel alcohol beïnvloedt niet alleen je slaap, maar bevordert ook niet het genezingsproces van je tattoo.

Probeer vooral de eerste dagen zo gezond mogelijk te eten en te drinken. Hiermee versnel je de genezing van je tattoo.

Slapen met je tattoo kort samengevat

Slapen met je nieuwe tattoo is niet het fijnste om te doen. Als je onze tips goed opvolgt, zorg je ervoor dat je tattoo zo snel en goed mogelijk geneest en je lekker kan slapen. Het gebruik van een tattoo folie kan de eerste dagen een stuk meer nachtrust geven en voorkomt ongemakken.

Share
Email
WhatsApp