Menu

Hoe vaak en hoe lang moet je je nieuwe tattoo insmeren?

Nadat je je tattoo hebt laten zetten wordt je vriendelijk , nee….met klem verzocht je tattoo goed te verzorgen. Daarmee help je je nieuwe tattoo zo mooi en vooral zo snel mogelijk te genezen. Dat je een nieuwe tattoo vooral niet mag laten uitdrogen, dat is wel duidelijk. Maar wat niet altijd even duidelijk is, is hoe lang en hoe vaak je moet smeren. En soms niet eens waarméé je je tattoo mag insmeren.

Wanneer begin je met het insmeren van je nieuwe tattoo?

In principe begin je meteen met het insmeren van je tattoo nadat je ‘m voor het eerste keer hebt schoongemaakt. En dat is wanneer je de folie van je tattoo artiest mag verwijderen.

Nieuwe tattoo ingepakt met folie
Nieuwe tattoo ingepakt met folie

Maar let op! Het kan zijn dat je artiest je vraagt om de eerste dag, je nieuwe tattoo nog helemaal NIET in te smeren met een crème of zalf. Omdat je tattoo bijvoorbeeld eerst iets meer tot rust moet komen voordat je ‘m insmeert. Dus luister vooral naar je artiest. Hij of zij weet wat het beste is voor jouw tattoo.

Hoe vaak moet je een nieuwe tattoo insmeren?

De allerbelangrijkste regel bij het insmeren is dat je je tattoo ábsoluut NIET mag laten uitdrogen. Als je je tattoo zo’n twee, drie keer per dag insmeert, bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond, dan kan je tattoo bijna niet uitdrogen.

In de ochtend is het belangrijk dat je je tattoo eerst goed schoonmaakt om vervolgens je tattoo zo snel mogelijk in te smeren. ’s Nachts verlies je namelijk heel veel vocht en zal je tattoo ’s ochtends bijna ‘schreeuwen’ om een laagje crème.

Wacht met smeren totdat je tattoo helemaal droog is. Anders trekt de tattoo crème of zalf niet goed in. Net als je op vakantie na een duik in de zee, je te snel wilt insmeren met een zonnebrandcrème. Wat zowat onmogelijk is.

Voorbeeld insmeren te natte huid met een crème.
Insmeren als je huid nog nat is, werkt niet goed.

Overdag’s moet je het even aankijken. Als je voelt dat je tattoo te droog wordt, dan smeer je ‘m gewoon in.

Je helpt je tattoo sneller genezen als je je nieuwe tattoo eerst schoonmaakt voordat je ‘m insmeert. Ten eerste omdat je dan meteen alle infectie veroorzakende bacteriën weg wast met de zeep. En ten tweede voorkom je zo dat je té veel lagen crème op je tattoo smeert, waardoor je poriën kunnen verstoppen. Waardoor je het genezingsproces juist vertraagt.

Maak je niet meteen zorgen als het je niet altijd lukt om je tattoo schoon te maken. Omdat je tattoo op een plek zit die je alleen maar thuis onder de douche kan schoonmaken. Dan doe je het gewoon als je weer lekker thuis komt.

Maarrr… als het je wél lukt om je tattoo tussendoor schoon te maken, raden we je het zeker aan. Wij hebben dan zelf altijd een klein tubetje zeep op zak.

Lees ook Schoonmaken van je nieuwe tattoo. Waarom is dat zo belangrijk?

Zoals gezegd verlies je ’s nachts veel vocht. Daarom is het ongelofelijk belangrijk om je nieuwe tattoo te verzorgen vóórdat je gaat slapen.

Is je tattoo ingepakt met een speciale tattoo folie? Dan hoef je de eerste dagen je tattoo helemaal niet in te smeren. Lees meer in Zelfklevende tattoo folie op je nieuwe tattoo. Hoe werkt dat?

Hoe zit het met insmeren als je korstjes hebt?

Als je tattoo korstjes krijgt, moet je iets meer oppassen met insmeren.
Vooral bij dikke korsten.

Je tattoo zal in deze fase ongelofelijk droog aanvoelen. Hierdoor krijg je misschien de neiging om je tattoo de hele tijd in te smeren. Niet doen! Zo loop je het risico dat je je tattoo verstikt en dat de dikkere korsten zich volzuigen met crème. Dat is niet goed voor je genezing van je tattoo.

Blijf gewoon smeren zoals je gewend bent en hou je vooral in.

Lichte korstvorming

Als je korsten hebt, raden we je wel aan om je tattoo, na het schoonmaken, langer te laten drogen dan normaal. Zorg dat je korsten écht helemaal droog zijn voordat je ze insmeert.

Hoe zit het met insmeren als je tattoo aan het vervellen is?

Als je tattoo aan het vervellen is, blijf je je tattoo insmeren. Het voelt het echt heel fijn als je je tattoo insmeert. Je haalt dan niet alleen de overtollige velletjes weg, maar het helpt ook nog eens tegen de jeuk.

Wees wel heel voorzichtig bij het insmeren, zeker als je een wat dikkere zalf of crème gebruikt. Je trekt zo een velletje mee, die nog niet los genoeg is waardoor je je tattoo kan beschadigen.

Voorbeeld van een te droge tattoo, die ingesmeerd moet worden
Voorbeeld van een té droge tattoo, die ingesmeerd moet worden

En net als bij het insmeren van je korsten, is het ook nu belangrijk dat je niet overdrijft. We weten dat je huid echt heel droog aanvoelt, maar je loopt al heel snel het risico dat je te veel crème op je tattoo smeert. Met als het gevolg dat je je tattoo verstikt. Waardoor er geen zuurstof meer bij tattoo kan kan komen en het minder snel geneest.

TIP: Als je tattoo erg vervelt, is het heel erg fijn om je tattoo voorzichtig te wassen met een schuimende tattoo zeep. Je haalt dan met het wassen al heel wat velletjes weg.

Wat mag je op je nieuwe tattoo smeren?

Dat mag je helemaal zelf weten. Het is alleen niet handig om zómaar iets op je nieuwe tattoo te smeren. Je tattoo is een open wond, die je zo snel mogelijk wilt laten helen.

Het is het verstandigst als je kiest voor een product dat je tattoo helpt om te genezen. Dat wil zeggen, dat er ingrediënten inzitten die het genezingsproces ondersteunen. En dat je vooral kiest voor een product waarmee je de huid niet afsluit. Als je je tattoo te veel afsluit, vertraag je het genezingsproces.

Er zijn allerlei producten op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor het genezen van tattoos. Tattoo crème, zalf, balm, lotion of butters. Voor elk wat wils, maar niet elk product is voor iedereen geschikt.

Of misschien vind je een bepaald product gewoon niet fijn, omdat het bijvoorbeeld te vettig is.

Wij zijn zelf absoluut geen voorstander van een vette crème of zalf. Dat smeert niet fijn uit op je pijnlijke verse tattoo en geeft bovendien vetvlekken op de kleding.

De vegan tattoo crème van TattooMed, die wij gebruiken, is absoluut niet vettig en trekt daarom heel snel in. Het blijft dus niet aan je kleding plakken én er zit ook nog eens 7% Panthenol in, waardoor je tattoo sneller geneest.

Check tattoo nazorg als je meer wilt weten van de tattoo verzorging van TattooMed.

Het is in ieder geval belangrijk dat je meteen stopt met smeren als je merkt dat je van een bepaald product flinke irritaties op krijgt. Was in dat geval de crème of zalf er meteen vanaf en laat je tattoo helemaal tot rust komen.

De allerbelangrijkste regel bij het insmeren van je tattoo is dat je niet te dik smeert. Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen.

Voorbeeld hoe je te veel crème op je tattoo kan smeren.
Dit is echt te veel crème op je tattoo.

Lees ook Mag je zonnebrandcrème op je nieuwe tattoo smeren?

Hoelang blijf je je tattoo insmeren?

Je blijft je tattoo insmeren met een tattoo nazorg crème totdat je tattoo ‘genezen’ is. Met genezen bedoelen we de dat de bovenste huidlaag genezen is.

Als alle korsten en velletjes zijn verdwenen, is de bovenste huidlaag genezen. Dat wil zeggen dat je uit de ergste gevarenzone bent. Hoe lang dat precies duurt, verschilt per persoon. Ga maar uit van ongeveer twee tot vier weken.

Wij checken zelf altijd of de huid helemaal glad aanvoelt. Dat er hélemaal geen oneffenheden meer te voelen zijn. Dan pas stoppen we met smeren met de nazorg crème. Althans, niet helemaal, maar wel minder vaak.

Als je voelt dat de bovenste laag genezen is, kan je je tattoo ook gaan insmeren andere crème. Bijvoorbeeld met een crème om je tattoo tegen vervagen te beschermen.

Lees ook Hoe lang duurt de genezing van je tattoo?

Checklist insmeren van je tattoo

  • Begin met smeren nadat je je tattoo hebt voor de eerste keer hebt schoongemaakt.
  • Twee, drie keer per dag smeren is voldoende.
  • Vooral dun smeren.
  • Laat je tattoo niet uitdrogen.
  • Wacht met smeren totdat je tattoo hélemaal droog is.
  • Was je tattoo iedere keer vóórdat je ‘m insmeert. Anders minimaal in de ochtend en de avond.
  • Smeer niet extra veel bij korstvorming en velletjes.
  • Smeer met een crème of zalf die je tattoo helpt genezen
  • Zorg dat je je huid niet afsluit met de crème of zalf
  • Blijf je tattoo verzorgen totdat de bovenste laag genezen is.

 Af en toe een update of een leuke aanbieding ontvangen? 

Share
Email
WhatsApp