Menu

Hoe vaak en hoe lang moet je je nieuwe tattoo insmeren?

Tattoos moet je beschermen tegen uitdrogen. Dat is wel duidelijk. Maar hoe vaak, hoe lang en met welke tattoo creme of zalf smeer je je tattoo in? Wanneer is je tattoo genezen?

Nadat je je tattoo hebt laten zetten word je vriendelijk, nee….met klem verzocht je tattoo goed te verzorgen. Daarmee help je je nieuwe tattoo zo mooi en vooral zo snel mogelijk te genezen. Dat je een nieuwe tattoo vooral niet mag laten uitdrogen, dat is wel duidelijk. Wat niet altijd even duidelijk is, is hoe lang en hoe vaak je moet smeren. En soms niet eens waarméé je je tattoo mag insmeren.

Wat komt er allemaal in deze blog over het insmeren van je tattoo aan de orde?

Wanneer begin je met het insmeren van je nieuwe tattoo?

In principe begin je meteen met het insmeren van je tattoo nadat je hem voor de eerste keer hebt schoongemaakt. En dat is wanneer je de folie van je tattoo artiest mag verwijderen.

Nieuwe tattoo ingepakt met folie
Nieuwe tattoo ingepakt met folie

Maar let op!

Het kan zijn dat jouw artiest je vraagt om je nieuwe tattoo de eerste dag nog helemaal NIET in te smeren met een tattoo crème of zalf. Bijvoorbeeld omdat je tattoo eerst wat meer tot rust moet komen voordat je hem insmeert. Dus luister vooral naar je artiest. Hij of zij weet wat het beste is voor jouw tattoo.

Hoe vaak moet je een nieuwe tattoo insmeren?

De allerbelangrijkste regel bij het insmeren is dat je je tattoo ábsoluut NIET mag laten uitdrogen. Als je je tattoo zo’n twee, drie keer per dag insmeert, bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond, dan kan je tattoo bijna niet uitdrogen.

In de ochtend is het belangrijk dat je je tattoo eerst goed schoonmaakt om hem vervolgens zo snel mogelijk in te smeren. ’s Nachts verlies je namelijk heel veel vocht en zal je tattoo ’s ochtends bijna ‘schreeuwen’ om een laagje crème.

Wacht met smeren totdat je tattoo helemaal droog is. Anders trekt de tattoo crème of zalf niet goed in. Vergelijk het met je huid na een duik in de zee te snel insmeren met een zonnebrandcrème. Dat is ook bijna onmogelijk.

Voorbeeld insmeren te natte huid met een crème.
Insmeren als je huid nog nat is, werkt niet goed.

Overdag moet je het even aankijken. Als je voelt dat je tattoo te droog wordt, dan smeer je hem gewoon in.

Je helpt je tattoo sneller genezen als je je nieuwe tattoo eerst schoonmaakt voordat je hem insmeert. Ten eerste omdat je dan meteen alle infectie veroorzakende bacteriën weg wast met de zeep. En ten tweede voorkom je zo dat je té veel lagen crème op je tattoo smeert, waardoor je poriën kunnen verstoppen. Hierdoor vertraagt het genezingsproces van je tattoo.

Maak je niet meteen zorgen als het je niet altijd lukt om je tattoo schoon te maken. Bijvoorbeeld omdat je tattoo op een plek zit die je alleen maar thuis onder de douche kan schoonmaken. Dan doe je het gewoon als je weer thuis bent.

Maar… als het je wél lukt om je tattoo tussendoor schoon te maken, dan raden we je dat zeker aan. Wij hebben zelf altijd een klein tubetje tattoo zeep op zak.

Lees ook Schoonmaken van je nieuwe tattoo. Waarom is dat zo belangrijk?

Zoals gezegd verlies je ’s nachts veel vocht. Daarom is het ongelooflijk belangrijk om je nieuwe tattoo te verzorgen vóórdat je gaat slapen met je nieuwe tattoo.

Is je tattoo ingepakt met een speciale tattoo folie? Dan hoef je de eerste dagen je tattoo helemaal niet in te smeren. Lees meer in Zelfklevende tattoo folie op je nieuwe tattoo. Hoe werkt dat?

Hoe zit het met insmeren als je korstjes hebt?

Als je tattoo korstjes krijgt, moet je iets meer oppassen met insmeren.
Vooral bij dikke korsten.

Je tattoo zal in deze fase erg droog aanvoelen. Hierdoor krijg je misschien de neiging om je tattoo de hele tijd in te smeren. Niet doen! Zo loop je het risico dat je je tattoo verstikt en dat de dikkere korsten zich volzuigen met crème. Dat is niet goed voor je genezing van je tattoo.

Blijf gewoon smeren zoals je gewend bent en hou je vooral in. Blijf dus met je vingers van je tattoo af 😉

Lichte korstvorming

Als je korsten hebt, raden we je wel aan om je tattoo, na het schoonmaken, langer te laten drogen dan normaal. Zorg dat je korsten écht helemaal droog zijn voordat je ze insmeert.

Hoe zit het met insmeren als je tattoo aan het vervellen is?

Als je tattoo aan het vervellen is, blijf je je tattoo insmeren. Het voelt echt heel fijn als je je tattoo insmeert. Je haalt dan niet alleen de overtollige velletjes weg, maar het helpt ook nog eens tegen de jeuk.

Wees wel heel voorzichtig bij het insmeren, zeker als je een wat dikkere zalf of crème gebruikt. Je trekt snel een velletje mee dat nog niet los genoeg zit, waardoor je tattoo beschadigt.

Voorbeeld van een te droge tattoo, die ingesmeerd moet worden
Voorbeeld van een té droge tattoo, die ingesmeerd moet worden

Net als bij het insmeren van je korsten, is het ook nu belangrijk dat je niet overdrijft. We weten dat je huid echt heel droog aanvoelt, maar je loopt al snel het risico dat je te veel crème op je tattoo smeert. Met als gevolg dat je je tattoo verstikt. Hierdoor kan er geen zuurstof meer bij je tattoo komen en geneest je tattoo minder snel.

TIP: Als je tattoo erg vervelt, is het fijn om je tattoo voorzichtig te wassen met een schuimende tattoo zeep. Je haalt dan al heel wat velletjes weg.

Wat mag je op je nieuwe tattoo smeren?

Dat mag je helemaal zelf weten. Het is alleen niet handig om zómaar iets op je nieuwe tattoo te smeren. Je tattoo is een open wond, die je zo snel mogelijk wilt laten helen.

Het is verstandig dat je kiest voor een product waar ingrediënten in zitten die het genezingsproces van de huid ondersteunen. Kies vooral voor een product waarmee je de huid niet afsluit. Als je je tattoo te veel afsluit, vertraag je het genezingsproces.

Er zijn allerlei producten op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor het genezen van tattoos. Tattoo crème, zalf, balm, lotion of butters. Voor ieder wat wils, maar niet elk product is voor iedereen geschikt.

Of misschien vind je een bepaald product gewoon niet fijn, omdat het bijvoorbeeld te vettig is.

Wij zijn zelf absoluut geen voorstander van een vette crème of zalf. Ze smeren niet fijn uit op je pijnlijke verse tattoo en geven bovendien vetvlekken op de kleding.

De vegan tattoo crème van TattooMed, die wij gebruiken, is absoluut niet vettig en trekt daarom heel snel in. Het blijft dus niet aan je kleding plakken én er zit ook nog eens 7% Panthenol in, waardoor je tattoo sneller geneest.

Niet vette crème? Maar je moet je tattoo toch goed VET houden?

Dat klopt helemaal, dat je je tattoo vet moet houden. Je mag je tattoo absoluut niet laten uitdrogen. En dat kan heel goed met een niet vette crème 😉

We krijgen af en toe de vraag van een klant of het klopt dat de After Tattoo hélemaal intrekt en geen vette laag achter laat. Dan stellen we hem of haar gerust dat de creme speciaal ontwikkeld is om helemaal in te trekken en diep in de huid z’n werk kan doen.

In vergelijking met verschillende andere tattoo cremes of zalf, zit er een derde meer Panthenol in de After Tattoo. Panthenol is een actief werkzame stof. Dat betekent dat het je tattoo helpt om nog sneller te genezen. Na het insmeren gaat de Panthenol ‘op pad’ om jouw huid zo snel mogelijk te herstellen.

Tattoo nazorg | verzorging Tattoomed
Toelichting tattoo nazorg van tattooMed

Check tattoo nazorg als je meer wilt weten van de tattoo verzorging van TattooMed.

Het is in ieder geval belangrijk dat je meteen stopt met smeren als je merkt dat je van een bepaald product flinke irritaties krijgt. Was in dat geval de crème of zalf er meteen vanaf en laat je tattoo helemaal tot rust komen.

Veel tattoo studios raden aan om je tattoo te verzorgen met Bepanthen of Bepanthol. Dat is helemaal goed, maar het kan gebeuren dat jouw huid daar niet goed op reageert. Hou dat goed in de gaten.

De allerbelangrijkste regel bij het insmeren van je tattoo is dat je niet te dik smeert. Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen.

Voorbeeld hoe je te veel crème op je tattoo kan smeren.
Dit is echt te veel crème op je tattoo.

Lees ook Mag je zonnebrandcrème op je nieuwe tattoo smeren?

Hoelang blijf je je tattoo insmeren?

Je blijft je tattoo insmeren met een tattoo nazorg crème totdat je tattoo ‘genezen’ is. Met genezen bedoelen we dat de bovenste huidlaag genezen is. Alle korsten en velletjes zijn dan verdwenen.

Als alle korsten en velletjes zijn verdwenen, is de bovenste huidlaag genezen. Dit wil zeggen dat je uit de ergste gevarenzone bent. Hoe lang dat precies duurt, verschilt per persoon. Ga maar uit van ongeveer twee tot vier weken.

Wij checken zelf altijd of de huid helemaal glad aanvoelt. Dat er helemaal geen oneffenheden meer te voelen zijn. Dan pas stoppen we met smeren met de nazorg crème. Althans, niet helemaal, maar wel minder vaak.

Als je voelt dat de bovenste laag genezen is, kun je je tattoo gaan insmeren met bijvoorbeeld met een crème om je tattoo tegen vervagen te beschermen.

Lees ook Hoe lang duurt de genezing van je tattoo?

Checklist insmeren van je tattoo

  • Smeer twee tot drie keer per dag.
  • Smeer niet te dik.
  • Laat je tattoo niet uitdrogen.
  • Smeer pas als je tattoo droog is.
  • Was je tattoo regelmatig.
  • Smeer niet extra bij korstvorming of velletjes.
  • Smeer met een crème of zalf die je tattoo helpt genezen.
  • Blijf verzorgen totdat je tattoo genezen is.

 Af en toe een update of een leuke aanbieding ontvangen? 

Share
Email
WhatsApp